Statsminister Juha Sipilä (C) säger att regeringens handlingsförmåga inte längre kunde säkerställas efter Sannfinländarnas partimöte. Sipilä och finansminister Petteri Orpo (Saml) diskuterade med nyvalda Sannf-ordföranden Jussi Halla-aho och konstaterade att man eventuellt kunde ha nått samförstånd om detaljerna i regeringsprogrammet.

– Det var däremot inte säkert huruvida regeringen kunde fatta beslut och nå kompromisser, det blev ett frågetecken, sade Sipilä under en presskonferens i Villa Bjälbo.

Orpo betonade under presskonferensen att regeringsprogrammet bygger på hållbara principer såsom människovärde och rättsstatsprincipen.

– Vi godkänner inte något slags hatretorik eller diskriminering.

Zoom

Petteri Orpo (Saml) och Juha Sipilä (C) är omtyckta enligt enkäten. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari


Enligt Orpo är Sannfinländarna ett annorlunda parti efter partimötet i Jyväskylä än tidigare. Han påminde att nya uppdrag inte putsar bort tidigare uttalanden eller skrivelser.

Enligt Sipilä kunde man också vänta sig att Halla-ahos ministerteam skulle ha varit av det slaget som varken Centern eller Samlingspartiet kunde godkänna.

En annan stor stötesten förutom värderingarna var Halla-ahos beslut att leda partiet från Bryssel. Sipilä sade att Halla-aho presenterade en plan om hur det i praktiken skulle gå till, men både Sipilä och Orpo ställde sig tveksamma.

– Vi fattar hela tiden svåra beslut, saker händer och vi måste reagera snabbt. Då måste man vara närvarande, inte agera via ombud. Jag vet inte om Sannfinländarna är ett funktionsdugligt parti just nu, sade Orpo.


Målet: Att snabbt bilda en ny regering

Sipilä säger att målet är att så snabbt som möjligt bilda en ny och funktionsduglig regering. Han vill ha en öppen och ärlig process.

– Vi utgår från att det framtida regeringsprogrammet är så nära det nuvarande som möjligt. Men förändringar är möjliga.

Sipilä har redan kort diskuterat med alla oppositionspartiers ledare. Han säger att de i diskussionerna haft en mjukare framtoning än i offentligheten.

Men Sipilä är också beredd på att diskussionerna kan bli tuffa och dra ut på tiden.

Sipiläs regering har knakat i fogarna också tidigare

  • Sipiläs regering inledde sitt arbete i slutet av maj 2015.
  • Den första krisen bröt ut redan i november 2015 då vårdreformen blev en tvistefråga mellan Centern och Samlingspartiet.
  • Då hotade Sipilä gå till presidenten och fälla regeringen, ifall man inte lyckades komma överens om antalet landskap.
  • Regeringen prövades också av förhandlingarna om samhällsfördraget och senare konkurrenskraftsavtalet med arbetsmarknadsorganisationerna.
  • Till slut skapades konkurrenskraftsavtalet, men processen var inte helt enkel. Regeringen avslog ändå bland annat sitt så kallade tvångslagspaket.
  • Samlingspartiet drabbades av turbulens då partiets sittande ordförande utmanades för första gången på över 20 år. Ordförande Alexander Stubb tvingades lämna posten och Petteri Orpo tog över med tydliga segersiffror.
  • Den största strömmen asylsökande kom till Finland på hösten 2015 en kort tid efter att den nya regeringen inlett sitt arbete. Det ledde till en särskilt svår sits för Sannfinländarna.
  • Andra stora tvister inom regeringen har orsakats av bland annat förvaltarregistret och ändringen av alkohollagen som en del centerpartister motsatte sig.
  • Regeringen har med nöd och näppe nått konsensus i vissa EU-frågor, bland annat hade Sannfinländarna svårt att smälta stödet för Grekland.