Navalnyjs fru skriver på hans Twitter-konto att han gripits i trapphuset på väg till demonstrationen i Moskva, men att det inte ändrar planerna. Samtidigt ska strömmen till kontoret ha kapats, så att internetsändningar därifrån brutits.
Ett tusental personer samlades vid ett-tiden lokal tid på Pusjkintorget för att börja tåga mot Kreml, men deras väg spärrades av polis med gasmasker som använder pepparsprej. Ett 50-tal personer har gripits, uppger nyhetsbyrån Reuters utsända.
Men enligt organisationen OVD-info, som dokumenterar gripanden vid demonstrationer, rör det sig om hundratals gripna.
"Runt 121 personer har hittills gripits i Moskva. I S:t Petersburg – 137", skriver organisationen på Twitter enligt AFP.
Ändrade platsen
Samtidigt som landet firar helgdagen Rysslands dag har Aleksej Navalnyj manat till nya protester. I Moskva har organisatörerna fått tillstånd att hålla en demonstration utanför centrum. Men mindre än ett dygn innan dagens protester skulle börja uppmanade han folk att samlas på huvudgatan Tverskaja, som leder fram till Kreml, rapporterar Radio Free Europe.
I Novosibirsk har runt 3 000 människor samlats och mindre protester rapporteras från flera städer i ryska Fjärran östern. Åklagarmyndigheten säger att polisen kommer att agera mot alla som bryter mot lagen, enligt BBC.
– Det ska inte finnas något tvivel om att vi är beredda på alla tänkbara scenarier och att ordning kommer att säkerställas. Vi hoppas att allt ska ske utan provokationer, även om organisatörernas agerande till sin natur är provocerande, säger Vladimir Chernikov, ansvarig för säkerhet i Moskva, till nyhetsbyrån Interfax.
Kräver Putins avgång
Tiotusentals människor slöt upp till de senaste protesterna som Navalnyj arrangerade den 26 mars, då över tusen personer greps, även då fanns Navalnyj själv bland dem. Demonstrationerna beskrevs som de största missnöjesyttringarna mot den ryska regimen på många år och många av demonstranterna skanderade krav på ett Ryssland utan president Vladimir Putin. Många som deltog var minderåriga som fötts under hans 17 år vid makten.
Antikorruptionsaktivisten Navalnyj – som säger att han ska ställa upp i presidentvalet 2018 – har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna inom Ryssland. Han har bland annat anklagat premiärminister Dmitrij Medvedev för korruption.
"Nytt fenomen"
Rysslandsexperten Lilia Shevtsova beskriver gatuprotesterna som ett nytt – och viktigt – fenomen.
– Demonstrationerna är inte sanktionerade av myndigheterna. Trots att människor riskerar att bli gripna, går de ut och protesterar mot korruption och sviktande moral, säger Shevtsova som är knuten till brittiska tankesmedjan Chatham House, till TT.
– Det är Putins generation, till och med tonåringar, som har börjat demonstrera. De är osolidariska och misstänksamma mot Kreml, vilket är något nytt.
Fakta: Aleksej Navalnyj
- Aleksej Navalnyj är en 40-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och korruption. Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
- Navanyj har växt fram som oppositionens karismatiska och inte minst yngre ansikte utåt. Dessutom leder han stora protester, som nästa gång planeras till den 12 juni.
- Hans parti Framstegspartiets politik är främst ekonomiskt och politiskt liberalt med antikorruption, minskad centralmakt och ökad transparens högt upp på dagordningen. Navalnyj har dock också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden, och tidigare deltagande i en hårdför nationalistmarsch.