De misstänkta i fallet hade nog talat om Ahmed, men myndigheterna hade inte lyckats spåra honom.

Al-Shamaa ledde ligan från Sverige och ville komma till Finland för att ge instruktioner om hierarkin. De som skulle instrueras teleavlyssnades och Gränsbevakningen kom al-Shamaa på spåret.

– De tuffa skurkarna var beskedliga som hundvalpar framför honom, säger en tjänsteman som följde med situationen på nära håll.

Människosmugglarna kan operera som nätverkande småföretag eller som en företagsjätte som kontrollerar hela resan till exempel från Irak till Europa.

Enligt myndigheterna kontrollerade al-Shamaa allt: skaffandet av dokument i Sverige, researrangemang i Österrike, rekrytering av personer som ville ge sig av i Mosul samt kurirer och värdar längs med rutten från Irak till Nordeuropa.

De rikaste kunde flyga åtminstone en del av resan, medan andra gick till fots från Grekland till Österrike sedan de korsat Medelhavet. För en del fortsatte resan till Tyskland, Danmark, Sverige eller Finland.

Smugglingen blir allt mer professionell

I Irak och särskilt i Mosul är förhållandena gynnsamma för smugglare. Ofta har smugglarna själva lämnat landet som flyktingar eller asylsökande. Det finns också exempel på det här kring det gäng som uppstod kring al-Shamaa knappt tio år tidigare.

– IS och al-Qaida uppstod efter Irakkriget för att organisationerna kunde utpressa staten och människor. Till exempel i Mosul kunde irakiska poliser och soldater utpressa folk i ett område medan IS och al-Qaida gjorde det i ett annat, säger Irak-experten Hussein al-Taee vid konfliktlösningscentret Crisis Management Initiative (CMI).

Europa lyckades med hjälp av Turkiet skapa en propp mellan Irak och Europa, men folks motivation att ge sig av har inte minskat. Förstörd infrastruktur, dåliga jobbmöjligheter, utpressning och svaga politiska institutioner får folk att söka förändring.

Priset för smuggling har stigit igen och affärsverksamheten har blivit mer professionell. Penningströmmarna kanaliseras allt oftare till allt mer organiserade grupper.

– Stora förbrytar- och terrororganisationer har redan möjlighet att smuggla. Pengarna från smugglingen har kanaliserats till dem, säger al-Taee.

Även Jari Liukku, direktör vid europeiska polisbyrån Europol med ansvar för bekämpning av allvarlig och organiserad brottslighet, säger att terroristorganisationernas roll har vuxit.

– Till smugglarorganisationernas verksamhet hör för närvarande även narkotikahandel, produktförfalskningar, människohandel och i någon mån vapensmuggling.

Utredningen begränsades till Österrike

Myndigheterna begränsade sin utredning av al-Shamaa till Österrike, men enligt dem överfördes pengarna från verksamheten från Irak till Jordanien.

– Pengarna betalas aldrig ut direkt, utan de frigörs för en dylik organisation när personen i fråga bevisligen har kommit fram. Därför kommer man inte åt penningströmmarna, säger en tjänsteman.

Rätten har dömt elva personer i fallet i två rättsinstanser, men en del av domarna har ännu inte vunnit laga kraft. De åtalade bestred att de var en del av en organiserad kriminell grupp. De tillfrågade vägrade ge intervjuer eller svarade inte på förfrågningar.

Fakta: Irakierna använder mest rutten över östra Medelhavet på väg till Europa

  • Av statistik över illegala gränsöverträdelser vid Europas yttre gränser framgår det att huvudrutten till Europa är den så kallade östra Medelhavsrutten. I praktiken går rutten till Grekland via Turkiet.
  • Enligt statistik från i fjol var irakierna den tredje största gruppen bland dem som överskred gränsen olagligt på östra Medelhavsrutten.
  • 28 000 irakier tog östra Medelhavsrutten i fjol.
  • Syrier och afghaner använde rutten än mer än irakierna.
  • Irakierna var den fjärde största folkgruppen bland dem som iakttogs överskrida Europas yttre gränser illegalt.
  • Irakiernas andel var sex procent av de iakttagna illegala gränsöverskridningarna vid Europas yttre gränser som uppgick till 511 371 i fjol.
  • Källa: Frontex