Även om Finland också i fortsättningen har samma ministrar som i dag, går landet mot Sipiläs andra regering, uppskattar Panu Minkkinen, professorn i allmän rättsvetenskap vid Helsingfors universitet till i en intervju med FNB.
Minkkinen hävdar att omständigheterna har förändrats så avsevärt att regeringen inte ens med god vilja kan betraktas som den samma som förut.
– Det verkar som att vi (finländare) ska övertygas om att regeringen inte formellt faller. Trots att personerna är de samma är situationen så annorlunda att det nog handlar om någon form av Sipilä tvåa även om man inte tar några officiella danssteg mot att bilda en ny regering, säger Minkkinen.
Minkkinen påpekar att han har förståelse för att vem som helst i egenskap av statsminister vill framhäva kontinuitet och att arbetet fortsätter i enlighet med regeringsprogrammet i en osäker situation. Det gäller framför allt nu eftersom den nuvarande regeringen satt i gång stora projekt såsom vårdreformen som fortfarande är halvfärdiga.
Politiskt drama torde fortsätta
Professorn i statsvetenskap vid Åbo Akademi, Göran Djupsund, säger i en intervju med TT att legitimiteten hos regeringen kommer att ifrågasättas eftersom ministrarna inte längre representerar det parti som de tillhörde då de valdes till sina ministerpostar.
– Nog är det ett ytterst exceptionellt förfarande och med många frågetecken i kanterna. De representerar ju inte längre det parti under vilket de gick in i regeringen, sade Djupsund till TT.
Minkkinen ser det som ytterst spännande att följa med vad som händer mellan riksdagsgruppen Nytt alternativ och Sannfinländarna. Han förutser att det politiska dramat fortsätter riksdagsgrupperna emellan även om statsminister Juha Sipilä (C) får fortsätta sitt arbete i tämligen fridfulla omständigheter.
– När vi nu diskuterar en grupp som nyligen utformats finns det inga bevis på att den klarar av sådant arbetssätt. I det avseende kan det hända att Sipiläs och Timo Soinis (Nytt alternativ) personliga förhållanden är etablerade och Sipilä litar på att Soini får gruppen att fungera på ett önskat sätt.
"Politik är teater"
Minkkinen säger att situation är unik och att det märks av hur oberäkneligt händelseförloppet har verkat vara. Han tillägger att det tydligen finns flera aktörer som förutspått utvecklingen. Statsministern kan till exempel ha hört från Sannfinländarna tidigare ledning om vad reaktionen på ordförandevalet kommer att bli.
– Politik är till stor del teater, som spelas upp för oss andra. Diskussionerna avslöjas sedan då man ger ut biografier eller gräver i arkiven, säger Minkkinen.
Det som är speciellt nu är att även smärtpunkterna är synliga.
– Jag har under dagen diskuterat med många om att Finlands politik sällan är så här fascinerande, säger Minkkinen.
Inrikes
13.6.2017
Professor: Finland går mot Sipilä två
"Sällan har finsk politik varit så här fascinerande".