Dimitris Voutsinos rör modfällt om i sitt kaffe i den lilla bostaden i Aten medan han går igenom platsannonser. Han är 40 år gammal och ljudtekniker, men har inte haft jobb inom sin egen bransch på flera år, och även kortvariga jobb är svåra att få.

– Man kan få ett kontrakt för en månad. Efter det vet man inte om man kommer att hitta något annat, säger Voutsinos med en suck.

Greklands arbetslöshet på 22 procent är den högsta i hela EU.

– Man kan inte planera sitt liv, för att inte tala om att bilda familj, säger Voutsinos.

Många greker i arbetsför ålder är tvungna att ty sig till sina pensionerade föräldrar för att klara sig. Också Voutsinos mamma bor i grannbostaden och hjälper honom med sin lilla pension på 750 euro i månaden.

– Vi skulle inte klara oss utan min mammas hjälp, men det innebär att hon inte har råd att anlita en vårdare till sig själv, säger Voutsinos.

Hans fru, en grafiker från Litauen, har försökt övertala honom att flytta till hennes hemland, men han vill inte lämna sin gamla mor.

Många greker har valt annorlunda. Enligt Greklands centralbank har nästan 430 000 medborgare flyttat utomlands efter arbete sedan 2010.

Mindre pension, mindre till barnen

Det blir också allt svårare att leva på föräldrarnas pensioner. Under de senaste åren har pensionerna sänkts flera gånger, samtidigt som skatterna har höjts.

Flera olika regeringar har fattat besluten för att få sina stödlån av EU och Internationella valutafonden IMF.

Dimos Koumbouris leder en organisation för pensionärer från den privata sektorn. Han pension efter att ha jobbat inom stålindustrin har sänkts från 33 000 euro per år till 16 000 euro per år.

– Vi hade planerat vårt liv efter en viss penningsumma, som vi har arbetat för, säger Koumbouris.

Den pensionerade läraren Ermolaos Linardos är ledsen över att han inte kan hjälpa sin son och de fem barnbarnen på samma sätt som tidigare.

– Vad är meningen med en farfar om han inte kan hjälpa sina barnbarn? Före krisen kunde jag det. Min pension har sänkts med 35–40 procent och det blir svårare och svårare, säger Linardos.

Psykologen Yiannis Giastas säger att det är extra svårt för dem som varit vana att ha bra ekonomi att anpassa sig till de dåliga tiderna. För dem som vuxit upp under krisen kan det vara lättare att anpassa sig till faktum.

– Jag tror att folk i tjugoårsåldern har lättare att anpassa sig till de nya begränsningarna. Jag är relativt hoppfull när det gäller nästa generation, säger Giannis. (FNB–AFP)