Terrorhotet mot Finland har ökat. Skyddspolisen (Skypo) har fått information om planer och projekt kopplade till terrorism i Finland som är allvarligare än tidigare. I Skypos hotskala på fyra nivåer: väldigt hög, hög, förhöjd och låg, har hotnivån nu uppgraderats till nivån "förhöjd", säger Skypos chef Antti Pelttari.
Det beror på att Finland ses som en del av västvärlden och alliansen mot IS. Finlands profil inom radikal islamistisk propaganda har förstärkts, den produceras på finska och riktas mot Finland. Propagandan uppmanar dessutom till attacker mot Finland.
IS-krigare från Finland har enligt Skypo avancerat till betydande positioner inom extremistgruppen och har breda kontaktnätverk till sitt förfogande inom organisationen. Också antalet misstänkta personer i Finland med terrorkopplingar har ökat betydligt de senaste åren, med 80 procent sedan 2012. Mängden misstänkta är cirka 350. Dessutom är kopplingarna till terrorgrupperna allt mer direkta och allvarliga. Allt fler har deltagit i väpnade konflikter, uttryckt intresse för att delta i väpnad aktivitet eller deltagit i terrorutbildning.
Det största hotet mot Finland utgörs fortfarande av enskilda aktörer eller mindre grupper, motiverade av islamistisk propaganda eller uppmaningar av terrororganisationer. Hotbilden har i första hand ökat mot representanter för olika religiösa grupper och internationella evenemang.
Samtidigt som terrorismen ändrat karaktär håller upplägget för terrorismbekämpning snabbt på att ändras också i Finland. Men det är väldigt svårt att skydda sig och bekämpa terrorister som är beredda att dö för sitt land, sin övertygelse eller sin religion. Det har de senaste attackerna utförda av enskilda terrorister visat.Målet är givetvis att identifiera de hot som riktas mot Finland i ett så tidigt skede som möjligt och att hindra genomförandet av dessa.
Skyddspolisen har det huvudsakliga ansvaret för att följa upp och analysera fenomenen i anslutning till terrorismen, men det handlar om ett brett samarbete på nationell och internationell nivå.
Det internationella samarbetet behövs inte minst för att musklerna ska vara tillräckligt stora med tanke på den ökande cyber- och hybridkrigsföringen, som vuxit sig till ett mycket stort hot mot vårt välfärdssamhälle. Vårt samhälle är överraskande dåligt skyddat för att klara av attacker mot datasystemen i exempelvis våra kraftverk, vattenverk och sjukhus. Och hur vi ska försvara oss mot felaktig information som sprids för att skapa motsättningar och oro i samhälle. Stormakterna har förlorat herraväldet över världen, sin ultimata makt. Många instabila små länder har numera tillgång till kärnvapen. Kärnvapenhotet är därför latent. I vissa fall glider makten glider från små stater till stora stater, och från stora stater till marknaden.
Komplexiteten i hotbilderna är milt sagt en utmaning. Att försvara landet med enbart underrättelseverksamhet och militära medel räcker därför inte. För att nå resultat måste vi ha en mix av militära och civila metoder.
Civila insatser inte enbart hemmavid men också i de oroshärdar som ger terrorismen bränsle. Bland annat borde vi satsa stort på utbildningen i Afrika, dels för att kunskap ger insikter dels för att en hög utbildningsnivå stävjar befolkningsexplosioner.
Om vi tänker på ekonomin, de mänskliga rättigheterna och miljön, så behöver vi frihandel, ett starkt FN och att resultaten av Paris-avtalet följs. Det skapar dynamik i ekonomin och kan oss de resurser som behövs för att finansiera de civila förebyggande insatserna. Samtidigt vet vi att se som arbetar för protektionism och nationalism genom populism, oftast erbjuder lätta svar på komplicerade frågor, så utmaningar finns också där.
Vår liberala demokrati är under hot. Tar vi inte tag i situationen kan hotet från terrorattacker medföra att vi ser slutet på en utveckling mot en liberalare värld. Det ökade terrorhotet som Skypo nu gett offentlighet kommer för den stora allmänheten att i praktiken att märkas genom ett större antal poliser på allmänna platser och på offentliga tillställningar.
Det ökar känslan av säkerhet, men det är bra att veta att det stora jobbet och de stora hoten finns på annat håll.
Ledare
16.6.2017
Terrorn hotar en liberal värld
Tar vi inte tag i situationen kan hotet från terrorattacker medföra att vi ser slutet på en utveckling mot en liberalare värld.