Turkiet kritiserar försöken att isolera Qatar, som av flera grannländer anklagas för att stödja terrorism, och har ryckt ut till emiratets försvar.

Ankara och Doha har nära band. Regeringarna har många liknande ideologiska ståndpunkter, bland annat när det gäller synen på Hamas, Muslimska brödraskapet och Iran. Qatar har gjort stora investeringar i Turkiet och nyligen godkände den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att turkiska soldater placeras i Qatar.

Flyger över mjölk

Hyllorna i qatariska matbutiker har fyllts upp av mjölk, yoghurt och juice som flugits från Turkiet, eftersom Qatar riskerar brist på färskvaror sedan Saudiarabien stängt gränsen. Erdogan har jämfört försöken att isolera Qatar med en dödsdom och väntas diskutera krisen över telefon med USA:s president Donald Trump.

Samtidigt har den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu packat resväskorna och ryckt ut på medlingsuppdrag kring Persiska viken. Han började i Qatar för att med emiren diskutera sätt att lösa krisen för att sedan fortsätta vidare till Kuwait – som också jobbar för att hitta en lösning – för att slutligen träffa den saudiska kungen Salman på fredag.

Trots stödet till Qatar framhåller Cavusoglu att Turkiet inte tar någons parti – utan hävdar att landet står lika långt från båda parter.

– Saudiarabien har potential och förmåga att lösa den här krisen som en klok stat och storebror i regionen, och också som en huvudaktör, säger Erdogans talesperson Ibrahim Kalin, enligt nyhetsbyrån AFP.

Qatar nekar

Saudiarabien motiverar sin politiska och ekonomiska blockad mot Qatar med rädsla för terrorism. Men krisen är också en följd av det upptrappade tonläget mellan de regionala stormakterna Saudiarabien och Iran, varav Qatar har goda relationer med den senare.

Qatar förnekar anklagelserna om att landet stödjer extremistgrupper och hävdar att grannländerna försöker lägga sig i med sin utrikespolitik. FN:s generalsekreterare António Guterres manar länderna till en fredlig lösning och har uttryckt stöd för de insatser som Kuwait redan har gjort för att lätta på spänningarna. (FNB–TT–Sofia Eriksson)

Qatar

  • Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.
  • Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktionen står för en stor del av landets BNP.
  • Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism. Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent. 
  • Källa: Nationalencyklopedin


Länder som har brutit med Qatar

  • Saudiarabien, Bahrain, Egypten och Förenade arabemiraten valde förra veckan att bryta med Qatar.
  • Beslutet följdes av liknande åtgärder från den internationellt erkända regeringen i Jemen, samt Maldiverna, Mauretanien och en av Libyens två rivaliserande regeringar.
  • Jordanien har begränsat sina diplomatiska relationer med Qatar och drog in den Dohabaserade tv-kanalen al-Jaziras licens i landet.
  • Saudiarabien kräver bland annat att Qatar slutar stödja Hamas i Gaza och Muslimska brödraskapet i Egypten.
  • Flera av länderna som brutit förbindelserna har också stoppat flyg till och från Doha och förbjudit qatariska fartyg att anlöpa deras hamnar.
  • Kuwait och Iran har uppmanat till dialog mellan länderna, medan Turkiet uttalat sitt stöd för Qatar.