Enligt de prover som Syke tagit finns det för tillfället inga algblomningar i trakten. Proverna togs i Storfjärden, Märaströmmen, Karperöfjärden, Västra gloppet och Lilla tjärubådan.
Här kan du följa med algläget: http://www.jarviwiki.fi/wiki/Algsituationen
Blågrönalger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn. Blågrönalgmassa som drivit in mot stranden är ofta målfärgsaktig, och skingras då man rör i den och den lämnar inte kvar att hänga på till exempel en pinne. Om man låter provvatten stå en stund i ett vattenglas och algerna stiger till ytan, är det sannolikt fråga om blågrönalger, skriver NTM-centralen i Södra Österbottens område.
Det finns också barrträdspollen i luften som förs ut i vattendragen och bildar en ljusgul hinna på vattenytan. Barrträdspollen orsakar sällan allergiska symptom och vattnet som färgats av pollen är inte farligt.
I år är risken stor för att det bildas bälten av cyanobakterier på öppna havsområden i Finska viken, med undantag av den östliga delen. Dessutom är risken avsevärd i den norra delen av Östersjöns huvudbassäng, på Skärgårdshavet och i den sydöstra delen av Bottenhavet. I den mellersta delen av Bottenhavet är risken för blomning måttlig. I den norra delen av Bottenhavet och i Bottenviken är risken liten.