Enligt uppgifter till FNB har grundlagexperter lyft fram åtminstone två problem.
Största problemet har att göra med bolagiseringen av tjänsterna som regeringens förslag inte ger några alternativ för.
Grundlagsexperter säger att det är problematiskt att låta någon annan än en myndighet sköta ett offentligt uppdrag samtidigt som det offentliga samtidigt förbjudas att sköta sina uppdrag ifall det inte bolagiseras. Med det offentliga avses till exempel kommuner och landskap.
Andra problemet är regionala ojämlikheter med valfriheten. I praktiken betyder det att valfriheten kan förverkligas i stora städer men inte lika bra ute i glesbygden. Det är svårt för en del av centerpartisterna att godkänna det här, även om det konstaterades vara grundlagsenligt.
Om grundlagsutskottet inte godkänner regeringens proposition, är regeringen tvungen att ge en kompletterad proposition. Det skulle troligen betyda en ny remissbehandling som skulle medföra mycket knappt med tid att ordna landskapsval. Social- och hälsovårdsreformen, landskapsreformen samt valfrihetslagen borde godkännas senast i början av november om man som planerat vill ordna det första landskapsvalet samtidigt med presidentvalet i januari.
Grundlagsutskottet planerar enligt ordförande Annika Lapintie (VF) fortfarande att ha sitt betänkande klart veckan efter midsommaren. Grundlagsutskottet ska samlas varje dag ända till slutet av juni.
Inrikes
16.6.2017
Landskapsvalet kan komma att skjutas upp
Landskapsvalet som planerats till januari riskerar att flyttas framåt eftersom grundlagsutskottet troligen inte kommer att godkänna valfriheten i social- och hälsovårdsreformen som sådan.