– Betänkandet är inte ett slutresultat av förhandlingar mellan två jämbördiga parter, säger Axel Jonsson.

Vintern 2015 reserverade sig Axel Jonsson mot Ålandskommitténs delbetänkande. När den parlamentariska kommitténs slutbetänkande nu står klart finns en ny reservation från Axel Jonsson.

– Jag kan inte sätta mitt namn på ett dokument som tillkommit under odemokratiska former. När kommittén fattade beslut om de stora, öppna frågorna på slutet lade vi från åländsk sida fram flera förslag. Men då konstaterade man att riksrepresentanterna inte fanns på plats och att våra förslag då inte kunde tas till behandling. Jag kan inte bidra till att sätta mitt namn under det och stå bakom en sådan produkt.

Vad menar du konkret?

– Man har valt att låta presidiets förslag och i förlängningen de finländska regeringspartiernas förslag och åsikter gå före de åländska representanternas förslag i samtliga fall där det funnits meningsskiljaktigheter. Det här är inget resultat av en förhandling mellan två likvärdiga parter. Det är ett uttryck för de finska regeringspartiernas vilja.

Hur fortsätter Ålands framtid att jobba med självstyrelselagsreformen?

– Det här arbetet är långt ifrån färdigt. Jag tror vi är ganska eniga på Åland om att de konsekvenser som kommer i och med den nya social- och hälsovårdsreformen och den språkliga utvecklingen gör att det finns väldigt många stora frågor som fortfarande behöver förhandlas.

Därför är Jonssons bedömning i nuläget att Ålands framtid inte skulle rösta för den nya självstyrelselagen om den går igenom som kommittén nu föreslår.

Ser ni något positivt med betänkandet?

– Absolut. Det finns en del positiva ingredienser. Men ser man till de stora frågorna och de samhällsavgörande frågorna som den ekonomiska självstyrelsen och det svenska språkets möjlighet att överleva på Åland anser vi att det finns att för stora brister för att vi ska kunna acceptera det i dagsläget.