President Emmanuel Macron och hans parti La république en marche tog en överväldigande seger i valet. Partiet får 351 av parlamentets 577 platser tillsammans med liberala allianspartnern MoDem.

Det här innebär att Macron kan gå vidare med sina reformer.

Trots den klara majoriteten kan reformerna stöta på problem om medborgarna aktiverar sig mot dem, varnar Parkkinen.

– Vi får se hur det ekonomiska och sociala läget utvecklar sig i Frankrike. Nyckelfrågan är om Macron lyckas förbättra sysselsättningen, säger Parkkinen.

Svårt för gamla partier

Parkkinen tror att det låga valdeltagandet kan förklaras med att väljarna är trötta efter allt röstande. Först var det presidentval i två omgångar och nu också parlamentsval i två omgångar.

Särskilt de gamla maktpartierna lyckades inte locka väljarna till valurnorna. Den största förloraren Socialisterna fick endast 29 mandat, mot tidigare över 250 mandat.

Även Republikanerna förlorade platser i parlamentet, men de klarade sig bättre än Socialisterna. Republikanerna fick 131 mandat, då de tidigare hade över 200 mandat i nationalförsamlingen.

Valet var också en besvikelse för Marine Le Pens högernationalistiska parti Front National som fick nöja sig med åtta mandat då de hoppats på 15.

Macrons utmanare i presidentvalet Marine Le Pen invaldes dock. Hon säger att partiet har en viktig roll trots att det förlorade flera mandat.

– Vi är den enda kraften som motsätter sig att den franska samhällsmodellen, identiteten och hela Frankrike försvagas, säger Le Pen. (FNB–AFP)