Alla oppositionspartier var besvikna på regeringens val att inte gå till nyval, och tycker att hela händelseförloppet är märkligt. Regeringen avvisar bestämt att de skulle ha känt till splittringen av Sannfinländarna. På tisdagen röstar ledamöterna om regeringens förtroende.
Statsminister Juha Sipilä (C) säger att det inte finns juridiska hinder för regeringen att fortsätta med Nytt alternativ. Han upprepar flera gånger att han inte kände till de tjugo ledamöternas planer på att lämna Sannfinländarna.
– Här sprids underliga konspirationsteorier som saknar belägg, säger Sipilä.
Han stöds av finansminister Petteri Orpo (Saml) som försäkrar att regeringen kommer att bli allt tätare och handlingskraftigare.
Ett härsket skådespel
Sannfinländarnas interna bråk dominerar anförandena i plenum. Många är besvikna över att de inte blev informerad om utbrytargruppen, eller blev ombedda att följa med. Leena Meri från Sannfinländarna frågar kulturminister Sampo Terho (NA) varför Yles radioprogram Politiikkaradio redan för ett par veckor sedan nämnde ryktet om en sannfinsk utbrytargrupp.
– Jag kan inte uttala mig mer än att det var Lännen Media som spred ryktet. Såsom jag sa i radion, så var jag väldigt skeptisk. Jag skulle ha formulerat mig annorlunda om jag på riktigt hade föreställt mig den här utgången, svarar Terho.
När Nytt alternativs ordförande Simon Elo får ordet uppstår ett högt sorl i salen. Han påpekar att utbrytargruppens linje inte kommer att ändras och att flyktingkvoten absolut inte ska höjas.
– Vi lämnade bakom oss sedlarna, men inte partiets ryggrad, säger Elo.
Laura Huhtasaari (Sannf) hävdar att regeringen hade smitt ränker bakom kulisserna. Hon kritiserar dubbelmoralen och kallar det för ett härsket skådespel.
– Samlingspartiet och Centern ville bli av med oss, eftersom det vi kommit överens om tidigare inte längre dög. Jag tillönskar Sampo Terho och de övriga en trevlig fortsättning på regeringsperioden under Juha Sipiläs och Petteri Orpos tumme.
Misstroende från hela oppositionen
Samtliga oppositionspartier stöder en misstroendeförklaring mot regeringen. En av dem som uttalar sig strängast är SDP:s gruppordförande Antti Lindtman. Han anser att regeringen bara har 40 procent av medborgarnas stöd.
– En avskedsansökan skulle ha gett riksdagen en chans att diskutera regeringens linje.
Lindtmans partikamrat Timo Harakka ifrågasätter också att Sipilä, Soini och Orpo plötsligt för en dryg vecka sedan insåg att det finns problematiska värderingar inom Sannfinländarna.
SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson beskriver det här sällsynta dramat som ett välregisserat avsnitt av tv-serien House of Cards. Hon anser att det är fegt av Soini att inte vara på plats, oberoende om det fanns ett manuskript eller inte.
– Han vände kappan så att det sprättade! Bara tio dagar innan förnekade han bestämt att han aldrig skulle överge sitt parti.
Både Henriksson och de grönas nyvalda ordförande Touko Aalto undrar vad medborgarna får för intryck av politiken.
– Många är besvikna på hur politiken ser ut idag. Ute i världen ser vi hur frustrationen tar sig uttryck när förtroendet för politikerna sviktar, säger Aalto.
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson tänker i samma banor och frågar om politiken kan bli mer cynisk.
– Timo Soini hade inga problem med Jussi Halla-aho när han själv var partiledare. Nu är Soini och hans kamrater till och med beredda att bilda ett nytt parti för att få fortsätta som regeringens stödparti.
Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah påpekar att Nytt alternativ saknar både partiprogram och -organisation.
– Vi har alltså bara två regeringspartier för tillfället. Situationen är helt unik i Finlands historia.
Essayah efterlyser en parlamentarisk process för att bilda en ny regering.
Inrikes
19.6.2017
Sipilä och Orpo avfärdar konspirationsteorier
På måndagen höjdes rösterna under en färggrann och utdragen plenumdebatt.