Den globala ekonomiska tillväxten kan fortsätta, välfärden kan ökas och fattigdom utrotas, även om förbrukningen av material och energi minskar. Trollformeln som ska möjliggöra detta kallas cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi är ett uttryck för ekonomiska modeller som lyfter fram affärsmöjligheter där kretslopp dominerar snarare än linjära processer.
Detta enligt Achim Steiner, ordförande för FN:s utvecklingsprogram UNDP och som under de senaste åren forskat i globala ekonomiska utmaningar vid Martin School vid universitet i Oxford.
Den tysk-brasilianskbördige Steiner talade vid World Circular Economy Forum (WCEF2017), som med Sitra som värd arrangerades i Finlandiahuset i början av juni.
I dagens etablerade ekonomiska system produceras, används och slängs varor. Det utgör en linjär ekonomi där flödet har en tydlig början och ett tydligt slut.
En cirkulär ekonomi fungerar helt annorlunda. Produkter och tjänster i en cirkulär ekonomi designas så att de blir värdefulla att återanvända i antingen biologiska eller tekniska kretslopp. Alla produkter tillverkas på ett sätt så de går att plocka isär och materialen ska antingen kunna brytas ner av naturen eller återföras till produktionen. Biologiskt material utgörs därför av giftfria, rena flöden och tekniskt material utformas så att det blir en resurs för att användas industriellt igen.
Målet är att inte behöva slänga någonting och på så sätt minska behovet av att ständigt köpa in nya råvaror samtidigt som produktion och transporter sker med förnybar energi på ett optimalt sätt.
Den cirkulära ekonomin utgör ett markant annorlunda sätt att göra affärer, vilket tvingar företagen att tänka om allt från hur de utformar och tillverkar produkter till sina relationer med kunderna. En av de största skillnaderna utgörs just av att kunden inte längre är konsumenter, utan brukare av en funktion. Detta ställer helt andra krav på näringslivets förmåga att bygga upp långsiktiga relationer i sina affärsmodeller. Fördelen är att företagen gynnas av varandras framgång i denna kaskad av olika kretslopp.
Det behövs helt enkelt nya tillvägagångssätt för att material och värden ska hållas i omlopp så länge som möjligt och för att det ska uppstå så lite svinn och avfall som möjligt. I den cirkulära ekonomin skapar företagen ett mervärde för produkterna med hjälp av tjänster/service och intelligens. Den största värdeökningen kan uppstå bland annat av underhåll, återanvändning och ny tillverkning av produkterna.
Modellen erbjuder Finland och de finländska företagen otroliga möjligheter.
Potentialen är enorm: Enligt en utredning utförd av Sitra erbjuder den cirkulära ekonomin enbart för Finland en årlig tillväxtpotential på minst 1,5 till 2,5 miljarder euro per år i en kontext där den globala marknadens värde uppskattats till över 800 miljarder euro.
Den cirkulära ekonomin kan därigenom också vara det redskap som bidrar till att utrota fattigdomen och öka välfärden i de delar av vår värld där nöden nu är stor. Sålunda kunde den kanske också stävja de stora folkvandringarna som vi nu konkret upplever bland annat som tragiska massdrunkningar i Medelhavet.
Övergången till en cirkulär ekonomi kräver en omfattande existentiell bearbetning av våra attityder och inställning till livet.
Ett bra liv betyder inte längre att man bara producerar mer och mer varor. Hur ska vi klara en övergång till en cirkulär ekonomi där konsumtionen i stället för ägande grundar sig på användningen av tjänster: att dela, hyra och återvinna produkter?
Achim Steiner anser att vi just nu lever i en tid då det är möjligt att övergå till ett nytt slags ekonomisk tillväxt, eftersom ett nytt ekonomiskt tänkande vinner mark i världen. Och samtidigt närma sig FN:s mål för en hållbar utveckling.
Finland har gått in för att utveckla den cirkulära ekonomin genom konkreta projekt, och kan som första land i världen presentera en nationell vägkarta mot en cirkulär ekonomi. Detta kan, enligt Mikko Kosonen, överombudsman vid Sitra, bli det hundraåriga Finlands följande framgångshistoria.
Den framgångssagan skulle inte enbart Finland, utan hela världen, vara betjänt av.
Ledare
23.6.2017
Global cirkulär ekonomi
Kan vi leva i en ekonomi där konsumtionen i stället för ägande grundar sig på användningen av tjänster: att dela, hyra och återvinna produkter?