Nu föreslår en arbetsgrupp vid Justitieministeriet att det ska bildas ett nytt ämbetsverk med namnet Åklagarmyndigheten. Ämbetsverket ska administrativt sett delas in i riksåklagarens kansli, som är en centralförvaltningsenhet, och fem åklagardistrikt som ska ha hand om de operativa uppgifterna.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att hon hoppas att Justitieministeriet låter göra en omsorgsfull språkkonsekvensutredning av förslaget. Det måste finnas en tillräcklig tillgång till åklagare med utmärkt svenska, även om myndighetens verksamhet läggs om.
Henriksson säger att hon inte kan uttala sig om hur de nya åklagardistrikten kan komma att se ut.
– Med det är klart att ju större de blir geografiskt och befolkningsmässigt, desto större är risken för att svenskan kommer i kläm.
Hon vill se ett lagförslag med konkreta skrivelser om hur åklagartjänsterna på svenska ska skötas. Hon kastar fram tanken på språkåklagare, som likt de nuvarande språkdomarna kunde garantera medborgarnas rätt till tjänster på svenska.
– Det vi finlandssvenskar fått lära oss är vi inte kan ta något för givet utan måste kämpa för allt, säger Henriksson.
Åland en viktig detalj
Det nya ämbetsverket ska ledas av riksåklagaren som även ska vara chef för riksåklagarens kansli. Riksåklagaren ska fortsättningsvis vara högsta åklagare och chef för åklagarna.
Åklagardistriktet ska svara för distriktets åklagaruppgifter i brottmål. En ledande distriktsåklagare ska vara chef för åklagardistriktet och kan bistås av en eller flera biträdande chefer. Ledande distriktsåklagaren ska utnämnas till sin tjänst för en tidsperiod på högst fem år.
Statsåklagarna ska i fortsättningen fokusera mer på åklagarverksamhetens sakkunnigarbete samt på att stödja och styra åklagarverksamheten.
Henriksson säger att det mycket viktigt att Ålands ställning i lagförslaget granskas noga.
Ursprungligen var det inte meningen att arbetsgruppen bakom förslaget skulle föreslå ändringar i den ställning som landskapsåklagarämbetet i landskapet Åland har, men gruppen kom på andra tankar.
Nu föreslår den att landskapsåklagarämbetet på Åland ska få det nya namnet Ålands åklagardistrikt. Det ger landskapet de bästa möjligheterna att bevara särdragen i sin verksamhet, står det i presentationen till förslaget.
– Det är nödvändigt att Åland utgör ett eget åklagardistrikt i stället för att det i riket finns två separata självständiga åklagarämbeten eller att landskapsåklagarämbetet i landskapet Åland förblir ett självständigt ämbetsverk, skriver arbetsgruppen i förslaget.
Arbetsgruppens förslag är nu på remiss och lagförslaget ska överlämnas till riksdagen under hösten. Åklagarföreningen Suomen Syyttäjäyhdistys, som suttit med i arbetsgruppen, har lämnat en reservation till förslaget. De anser att det inte är färdigt för remiss.
Uppdaterat: Åland får åklagardistrikt
Ålands åklagardistrikt. Det är det nya namnet på det som i dag formellt heter landskapsåklagarämbetet i landskapet Åland i det reformförslag som en arbetsgrupp vid justitieministeriet presenterat.
– Det är fortfarande oklart om det får några konsekvenser om Åland blir ett distrikt i stället för ett ämbete. Vi måste följa med ärendet noga, säger riksdagsledamot Mats Löfström.
Utgångspunkten har varit att verksamheten på Åland inte ska förändras. Gruppens förslag skickas nu ut på remiss.
Inrikes
21.6.2017
Henriksson: Risk att svenskan kommer i kläm
Åklagarväsendet står inför stora förändringar. I nuläget består åklagarväsendet av Riksåklagarämbetet, som fungerar som centralt ämbetsverk, tio stycken åklagarämbeten samt landskapsåklagarämbetet på Åland.