Under sommaren och semesterperioden inträffar fler olyckor än under de övriga årstiderna och antalet samtal till nödcentralen ökar.

– Exempelvis olyckor på sommarstugan, simmare och båtfarare som får problem till sjöss och bärplockare som går vilse ökar under semesterperioden. I sådana situationer ska nödcentralsoperatören fastställa var den nödlidande är, vilket kan vara svårt, säger Kyösti Lehtonen, chef för utvecklingsenheten vid Nödcentralsverket.

Därför har man utvecklat mobilapplikationen 112 Suomi som automatiskt förmedlar uppringarens positioneringsinformation till nödcentralen. Nödsamtalet ska ringas via appen.



– Ofta är det svårt att hålla reda på sin position på en främmande ort, på en stuga, på en ö, på sjön eller på utfärd. De flesta kan inte ange den exakta adressen till sitt semesterställe, ibland inte ens namnet på kommunen, säger Lehtonen.

Då man ringer 112 är det viktigt att komma ihåg att inte avbryta samtalet om nödnumret är upptaget. Samtalen besvaras i den ordning de kommer in.

Nödcentralerna får ett stort antal samtal som gäller förfrågningar av olika slag och som inte hör till nödnumret. I värsta fall kan sådana samtal leda till att hjälpen till en annan människa fördröjs.

– Särskilt kring midsommar ringer många till nödnumret för att fråga om saker som gäller uppgörande av öppen eld. Sådana samtal ska inte riktas till 112, utan till det regionala räddningsverket.

Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland påminner om att man inte får göra upp öppen eld i skogen eller dess närhet när torka, vind eller annan orsak utgör fara för skogsbrand.Ett bra tips är att fundera över vem som ska sköta vad. Grillmästaren ska koncentrera sig på grillen, bastuvärmaren på bastun.

Då man grillar ska gasolflaskan förvaras i upprätt ställning, skyddad från solen, på ett ställe som kontinuerligt vädras. Temperaturen får inte överstiga 40 °C. Om man använder kolgrill ska den placeras i skydd för vinden.

Det kan ta över ett dygn innan glöden svalnat under askan. Askan från föregående kväll får inte hällas ut i naturen eller på någon annan antändlig plats.

– Även om sommaren för mången är en tid då man kopplar av och njuter av solen, kan en nödsituation inträffa under semestern, helt oväntat. Det är bra att förbereda sig för nödsituationer, så att man vet hur man ska göra, skriver Nödcentralen.

Här kan du göra sjöbevakarnas test om du har allt i skick för båten.

Checklistan för midsommarbrasan

  • Vid varning för skogsbrand är det förbjudet att tända brasor och göra upp annan öppen eld.
  • Man får inte tända en öppen eld utan markägarens tillstånd. I vissa kommuner förutsätts också ett tillstånd av kommunen.
  • Brasans plats måste väljas så att det inte finns fara för att branden sprider sig till omgivningen eller intilliggande byggnader.
  • Brasan måste byggas på ett underlag som inte fattar eld. Vegetation som kan fatta eld avlägsnas från ett tillräckligt stort område runt den.
  • Vindriktningen och styrkan måste beaktas innan brasan tänds på.
  • Man måste ha tillräckligt med släckningsredskap och vatten för släckning av elden.
  • Elden och omgivningen måste bevakas under hela brinntiden och ännu efter att brasan har släckts. Brandavfallet släcks med vatten.
  • Gasol tänds av minsta gnista. Lukten av gas är alltid ett allvarligt tecken på fara som kräver att flaskventilen stängs omedelbart. Släck alla öppna eldar och cigarretter oh koppla inte på elapparater.
  • Källa: Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK)