Theresa May hade blivit uppmanad av övriga EU-ledare att inte presentera sitt förslag på EU-toppmötet. De vill att brexitförhandlingarna ska skötas av de utsedda förhandlarna enligt uppgjorda regler.
May sade ändå att hon ville ge klarhet till de runt tre miljoner EU-medborgare som lever i Storbritannien och nu är oroliga för vad som kommer att hända vid utträdet.
– Jag vill försäkra alla de EU-medborgare som har skapat sig ett hem och ett liv i Storbritannien att ingen kommer att tvingas ut. Vi kommer inte att se familjer splittras, lovade May.
Rätt att stanna
Mays tanke är att den som har bott fem år i landet ska kunna få motsvarande permanent uppehållstillstånd. För dessa "siktar" britterna på att ge samma rätt till sjukvård, utbildning, förmåner och pension som de egna medborgarna har. Den som har bott kortare tid än fem år i landet får vara kvar tills de uppnår femårsgränsen.
May vill att motsvarande regler ska gälla för de britter som bor i något av EU-länderna. Och hon vill att frågan ska tas upp tidigt i förhandlingarna.
Det fullständiga förslaget ska läggas fram i det brittiska parlamentet på måndag.
Kritik från EU
EU:s ledning döljer dock inte att man hade hoppats på mycket mer.
– Mitt första intryck är att förslaget inte uppfyller våra förväntningar och att det här riskerar att försämra situationen för våra medborgare i Storbritannien, sade EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk på sin presskonferens efter toppmötet.
– Det är uppenbart att brexit har en negativ inverkan på medborgarnas rättigheter. Om man jämför de nuvarande rättigheterna och det vi har hört från den brittiska premiärministern så handlar det här om att minska EU-medborgares rättigheter i Storbritannien, sade Tusk.
– Men det är nu upp till våra förhandlare att gå igenom rad för rad det som nu kommer ut på papper.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel var kritiskt.
"Inte något genombrott", löd hennes åsikt om Mays förslag.
Förhandling i juli
Kritiken biter dock inte på Theresa May. Åtminstone inte än så länge.
– Jag håller fast vid att det här är ett rättvist och allvarligt menat erbjudande. De EU-medborgare som har kommit till Storbritannien och startat sig ett liv här kommer att få stanna och vi garanterar deras rättigheter. Jag tycker det är ganska rättvist. Men nu ska förhandlingar ta vid, sade hon efter toppmötet.
På förhandlingsfronten förbereds nu nästa officiella förhandlingsrunda, som ska inledas den 17 juli.
Låst om migration
Själva toppmötet avslutades på fredagen med handels- och migrationsfrågor. På sistnämnda tema kom EU-ledarna som väntat inte framåt i det låsta läget om en gemensam asylpolitik.
Diskussionen handlade framför allt om vad som ska göras för att hindra att flyktingar sätter sig i farliga båtar över Medelhavet och vad som kan göras för att stötta Libyen och andra afrikanska länder.
Toppmötet i Bryssel
- Här är lite av innehållet i EU-ledarnas sista toppmöte under första halvåret 2017:
- Stöd ges till planerna på en europeisk försvarsfond samtidigt som ett "permanent strukturerat samarbete" – förkortat Pesco – ska lanseras på försvarssidan.
- EU:s stridsgrupper ska framöver finansieras gemensamt, inte av de länder som för tillfället deltar i dem.
- Sanktionerna mot Ryssland med anledning av kriget i östra Ukraina ska förlängas i ytterligare sex månader.
- De 27 EU-länder som blir kvar i EU ska i november rösta om var London-baserade bankmyndigheten EBA och medicinska myndigheten EMA ska placeras efter brexit.