Straffet blir dagsböter.

Ekeroth har medgett att han slog mannen med öppen hand i ansiktet, men att det skedde i nödvärn. Tingsrätten anser inte att det var på det viset, utan anser tvärt om att offrets berättelse får starkt stöd av bevisningen.

Slaget från Ekeroth ska ha orsakat smärta, rodnad och svullnad. Ekeroth har själv hävdat att han ska ha attackerats, men rätten anser att det är klart att han inte har utsatts för något fysiskt våld.

Tingsrätten slår fast att ord står mot ord, men ser ett vittnesmål från en ordningsvakt som tillförlitligt eftersom vakten inte känner någon av de inblandade. Vakten berättade hur Kent Ekeroth i samband med en ordväxling tog några steg mot kön och efter någon sekund måttade ett slag mot en person i kön.

Tidigare har Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, sagt att om Kent Ekeroth fälls är hans tid som riksdagspolitiker för Sverigedemokraterna slut.

Brottet ägde rum i en krogkö i centrala Stockholm i november i fjol. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hur han sedan hamnar i bråk på vägen därifrån.

Under rättegången i förra veckan sade Ekeroth, som nekar till brott, att någon skrek glåpord mot honom från kön när han gick förbi. En person ska ha uttalat dödshot och riktat ett slag mot Ekeroth varpå han slagit tillbaka med en örfil, men inget av de sex vittnen som hördes under rättegången såg eller hörde mer än ett slag.

På Facebook skriver Ekeroth att domen är felaktig och att han kommer att överklaga. Han tycker inte att åklagaren motbevisade den nödvärnssituation som Ekeroth hävdar att han befann sig i.

Överklagandet ska ha kommit till tingsrätten senast den 19 juli. För att hovrätten ska pröva målet krävs prövningstillstånd.

Kent Ekeroth

  • Kent Ekeroth, född den 11 september 1981 i Malmö, är utbildad civilekonom vid Lunds universitet.
  • Sedan 2010 sitter han som ledamot i Sveriges riksdag för Sverigedemokraterna.
  • Han har flera gånger kritiserats för kontroversiella uttalanden och ageranden. Bland annat var han en av tre ledande SD-politiker i den så kallade järnrörsskandalen då de under en utekväll 2010 förolämpade flera personer, bland andra komikern Soran Ismail, med rasistiska och sexistiska glåpord.
  • Vanligtvis sitter Ekeroth i riksdagens justitieutskott, men precis som efter järnrörsskandalen har han nu tagit en timeout från rollen. SD:s partistyrelse har redan valt att peta honom från uppdraget som internationell sekreterare.