Siv Sandberg anser att grundlagsutskottets utlåtande är ett steg i rätt riktning, men tycker att det fortfarande finns rum för förbättring.
– Utlåtandets rubriker fokuserar som sig bör på vad som är fel och hur man borde omorganisera vårdreformen. Jag är ändå förundrad över hur mycket av regeringens förslag som grundlagsutskottet ger grönt ljus för, säger Sandberg, kommunforskare vid Åbo Akademi.
Sandberg anser att reformförslaget innehåller för många bitar som drar åt olika håll. Man vill trygga landskapens självstyre, men samtidigt införa valfrihet.
– Det är en riktig snårskog, så det är inget konstigt att folk blir förvirrade. Grundlagsutskottets utlåtandet är den första sammanhängande helheten och en bra början till diskussion.
Sandberg skulle hellre se att förändringarna sker stegvis, likt den modell som det tidigare reformförslaget byggde på.
– Jag hyser respekt för att det här är en jättelik förändring, men man försöker göra många saker samtidigt. Olika delar krockar och man har inte hunnit tänka igenom hela reformen.
Sandberg jämför med Sverige, där valfrihetsmodellen har tagit tjugo år att bygga upp.
De senaste veckornas turbulens har skadat regeringsstödet, men regeringen verkar vilja hålla kvar vid sitt starka ledarskap.
– Sipiläs stil har hela tiden varit att han inte vill medge sina misstag och inte ger efter. Regeringen vill hålla beredningen hos sig själva och inte upprepa våren 2015.
Sandberg hänvisar till februari 2017 när grundlagsutskottet slog fast att regering Stubbs reformförslag inte var förenligt med grundlagen. Vårdreformen sköts alltså på till den här valperioden.
– Regering Sipilä är medvetet ute på svag is. Det kan hända att Samlingspartiet har ett nytt utkast i skrivbordslådan. Hur det slutar beror på hur regeringen lyckas med att formulera en lösning, och hur beredda de är på att förlora ansiktet.
Inrikesminister Paula Risikko uttalade sig tidigare i veckan att Samlingspartiet inte godkänner reformpaketet ifall grundlagsutskottet inskränker på valfriheten.
– Risikkos uttalande bekräftar att reformen handlar om en paketlösning. Det är lite synd att det finns så mycket prestige, säger Sandberg.
Sandberg tycker att man borde sluta låtsas att det som är halvfärdigt är färdigt.
Inrikes
29.6.2017
Sandberg förespråkar stegvisa förändringar
För trettonde sommaren i rad följer kommunforskaren Siv Sandberg med vårdreformsfrågor. Hon har läst grundlagsutskottets färska utlåtande om vårdreformen, men är inte helt nöjd.