Genast efter utlåtandet gick regeringen ut med ett pressmeddelande där man slår fast att vård- och landskapsreformen verkställs som en helhet enligt ursprunglig tidtabell, från och med 1 januari 2019.
Statsminister Juha Sipilä (C) bedömer att ett kompletterande förslag räcker för att fixa problemen med valfrihetslagen i samband med reformen.
– Att korrigera förslaget tar veckor. Så behandlingen går till början av hösten. Tidtabellen påverkas av om ändringarna förutsätter ett nytt remissförfarande, säger Sipilä.
Men projektchefen för reformerna, understatssekreterare Tuomas Pöysti, är inte lika optimistisk. Han säger att valfrihetslagen blir klar tidigast i november om den måste ut på remiss igen.
– Om man bara gör det som grundlagsutskottet uttryckligen gett order om så behövs inte nödvändigtvis en omfattande remissprocess. Men till exempel med tanke på den konkurrensneutralitet och den goda lagberedning som utskottet betonat vore det korrekt med en ny remissbehandling.
Grundlagsutskottet accepterar inte att regeringen hastar fram. Enligt god förvaltningssed måste man nu höra experter på nytt, göra nya konsekvensbedömningar och utlåtanden och därefter föra ärendet på nytt till grundlagsutskottet, sade utskottets ordförande Annika Lapintie (VF).
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo betonade att utgångspunkten är att vårdreformens landskaps-, organiserings- och valfrihetslagar är en enda helhet.
Enligt Pöysti har grundlagsutskottet inte uteslutit att de olika delarna i reformen skiljs åt. De klart största bristerna fanns i regeringens förslag om valfrihet. Grundlagsutskottet slog fast att valfrihetslagen måste beredas på nytt.
Här kommer frågan om de olika viljorna inom regeringen fram. Samlingspartiet vill inte gå vidare med den för Centern så viktiga landskapsförvaltningen förrän valfrihetsbiten, som är en viktig fråga för Samlingspartiet, är klar. Genom valfriheten får de privata vårdbolagen en större roll på marknaden.
Om alla lagar hålls samlade som ett paket och det hela drar ut till november innebär det i praktiken att landskapsvalet, som borde ordnas i samband med presidentvalet 2018, måste skjutas upp.
Den så kallade regeringstrion: alltså Sipilä, Orpo samt Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (NA), ska diskutera utskottets utlåtande och hur man nu ska gå vidare på fredag.
Inrikes
29.6.2017
Olika bud om landskapsvalet
Grundlagsutskottets kritiska utlåtande om vårdreformen innebär att frågetecknen kring landskapsvalet ökar ytterligare. Men regeringen verkar fast besluten att inte låta det bromsa upp processen.