Den svenskspråkiga pridehelgen startar med mingel på Luckan på fredag kväll för att sedan fortsätta med prideparad på lördag och efterfest på lördag kväll på Nosturi.

I samband med prideparaden, samlas de svenska organisationerna gemensamt för att gå som ett enat block i paraden. Paraden startar från Medborgartorget, men innan det så samlas de svenskspråkiga deltagarna framför Kiasma klockan 12-12.30, varifrån de tågar till Medborgartorget tillsammans. Därifrån startar hela paraden klockan 13. Som helhet väntas sammanlagt cirka 35 000 deltagare i paraden, vilket var ungefär lika många som förra året. Paraden avslutas i Brunnsparken.

Det kommer att finnas ett traditionellt finlandssvenskt tält i Brunnsparken, som kallas för svenska hörnan. Den har blivit en finlandssvensk tradition.


Vi har frågat en av arrangörerna för prideveckan, Oscar Ohlis som arbetar på Luckan, om vilka känslor han har inför pridehelgen.

Hur känns det inför prideparaden?

– Det känns roligt och spännande. Hoppas att det blir vackert väder, för då kommer det mera folk. Helsingfors Pride håller på att bli en stor folkfest, säger Oscar Ohlis.

Deltar du i många prideparader?

– ­Ja, jag har deltagit i många prideparader. Bland annat i Raseborg och Hangö.

Jämför Stockholms prideparad med Helsingfors prideparad?

– Stockholms prideparad är mycket större och har flera deltagare. Den har också pågått en längre period. Den andra skillnaden är att den högsta politiska ledningen i Sverige deltar eller på annat sätt kommenterar prideparaden. Prideveckan är också mera genomarbetad, säger Ohlis.

Vad tycker du om att den högsta politiska ledningen inte deltar eller uttalar sig om prideparaden?

– Det är verkligen synd att politikerna inte deltar i paraden. Om man som politiker ska gå i paraden ska man verkligen som person vilja det och för att man vill jobba för mänskliga rättigheter fullt ut, inte bara gå där för att man är politiker och har en ministerpost. Det är synd att den högsta ledningen inte ens kommenterar grejen, säger Ohlis.

Vad tycker du om att försvarsmakten inte deltar i prideparaden?

– Att försvarsmakten inte deltar i paraden är verkligen synd. Förra året deltog en person i försvarsmaktens uniform, och då kom det fram att uniform bara får bäras i tjänsten, vilket är försvarsmaktens riktlinje och regel, säger Ohlis.

Att ena finlandssvenskarna i paraden till ett block, förklara tanken bakom den?

– Tanken är att göra svenskan mera synlig, säger Ohlis.

­­