Museet Ett hem i Åbo har lyckats öka sitt antal besökare genom oföränderlighet. Museet tar besökarna på en tidsresa till 1900-talets förmögna borgarhem. Alfred och Helene Jacobsson testamenterade sin egendom till Åbo Akademis stiftelse, som fortfarande driver museet.
Hemmets fasad har byggts på nytt för att presenteras för gästerna så som den skulle ha gjorts under parets livstid, säger intendent Ulrika Grägg. Förra året steg besökarantalet med cirka tusen, till ungefär fyra tusen besökare.
– Hos oss har Museikortet ökat synligheten och besökarantalet. Vi har också satsat på dramaguidningen, som också vuxna önskar sig, säger Grägg.
Ett hem flyttade till sin nuvarande plats på 1960-talet. Hemmuseets styrka ligger i att det inte förändrats, säger generalsekreterare för Finlands museiförbund Kimmo Levä.
Finland har ett tiotal hemmuseer
Många konstnärshem har också blivit museer, som till exempel Sibelius Ainola och Aleksis Kivis stuga. I mängden finns också arbetarhem.
Det räcker med besökare om intresset för den som bott i huset lever vidare, säger Levä.
Ibland räcker ett stort namn som garanti för intresset, men det behövs också nya tolkningar.
– Om man låter personen gå ner i historien försvinner också publiken. Hemmuseer måste hållas aktuella, säger Levä.
Levä uppskattar att det i Finland finns ett tiotal hemmuseer.
– Det finns 20–30-tal hemmuseer som sköts professionellt och ungefär lika många som uppehålls av amatörer, säger Levä.
Queer-guidning populärt
Konsthemmet Kirpilä i Helsingfors har hittat ny publik bland annat genom att förnya sin guidning.
Historien om hur grundandet gick till är typisk för hemmuseer. Läkaren och konstsamlaren Juhani Kirpilä (1931–1988) gav kulturfonden en testamentsdonation där ett av villkoren var att hemmet i Tölö på 300 kvadrat och konstsamlingen skulle öppnas för publiken.
I år började man med queer-guidning vilket innebär att man ser på de trehundra konstverken genom att utmana heteronormativa antaganden. Populariteten överraskade.
– Queer-guidningar görs också i andra museer men ännu inte i stor utsträckning. Guidningarna har lockat ny publik men intresserar också våra konstanta besökare, säger museichef Johanna Ruohonen.
Som museum är hemmet mer förenklat, men ger ändå en bild av personen som bott där. Personens personlighet och liv intresserar alltid publiken, säger Ruohonen. I konstnärshemmet har man den senaste tiden börjat berättats mer öppet om Kirpilä, som bodde tillsammans med sin manliga livspartner i årtionden.
Inrikes
1.7.2017
Nya tolkningar lockar folk till museerna
Är det oföränderligheten som lockar eller ska museerna forma sig enligt tiden? Det är frågor museerna konstant kämpar med.