På Strömsö rör sig både turister som ska besöka Villan, och badsugna som håller till på stranden. Men där finns varken kiosk eller café. Därför kändes det som ett logiskt ställe för en våffelservering.
– Jag var här jättemycket då jag var liten, och då var jag alltid sur över att man inte kunde köpa nåt, säger Ida Österholm.
Och våffelkärran har redan väckt intresse bland strandfolket.
– Många kommer och tittar, och en hel del vill köpa våfflor men har inga pengar med. Men snart kan man betala med kort också, säger Österholm.
Turistbussarna kommer till Strömsö på torsdagar och lördagar. Därför har Österholm siktat in sig på att jobba med våffelförsäljningen de dagarna.
Receptet på våfflorna är hämtat ur "Marthas kokbok".
– Jag gör smet enligt hur många jag tror att ska komma. Oftast blir det ett ämbar med smet, det räcker till 70 till 80 våfflor.
Skulle smeten börja ta slut går det att få påfyllning. Österholm bor i Gerby så vägen är inte lång.
– Min mamma hämtar mera hemifrån i så fall.
Tillbehören till våfflorna är antingen jordgubbs- eller hallonsylt, samt grädde och chokladsås.
– Själv vill jag ha dem med extra mycket grädde, säger Österholm.
Hon har nyss gått ut ettan på bildkonstlinjen i Övningsskolans gymnasium. Och det är elevkåren i skolan som ordnat så att elever kunnat avlägga provet för hygienpass, vilket är en förutsättning för våffelserveringen.
Österholms plan är att fortsätta sälja våfflor största delen av sommaren.
– Jag ska försöka vara här hela juli. I augusti ska jag jobba för Folkhälsan med att sköta barn.
Lokalt
1.7.2017
Hon fixade våffeljobbet själv
Pop-up - våfflor kunde man kanske kalla Ida Österholms söta läckerheter. Hon ordnade sommarjobb åt sig själv genom att börja grädda våfflor på Strömsö.