Lupiner konkurrerar nämligen ut sommarklassiker som blåklockor och prästkragar.
I Sundsvallstrakten i Sverige ordnar Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge för andra året en lupinfestival för att minska på lupinerna.
– Vi uppmanar folk att plocka så mycket lupiner som möjligt, kanske för att sätta i vaser på bordet, och därefter förstöra lupinerna så att de inte sprider sig, säger Björn Abelsson, ordförande i lokalföreningen, till nyhetsbyrån TT.
– Lupiner är väl inte den värsta invasiva arten, men det är en bra symbol för att uppmärksamma invasiva arter generellt. Alla vet vad lupiner är, säger han.
Jättelokan och jättebalsaminen är andra exempel på främmande, introducerade arter som klassas som invasiva och konkurrerar ut den ursprungliga floran också i Finland.
Hot i landskapet
För kulturlandskapet är lupiner absolut ett hot, förklarar jourhavande biologen Emma Wahlberg vid Naturhistoriska riksmuseet i Sverige.
– Lupiner har en tendens att breda ut sig väldigt mycket och har ett kraftigt rotsystem, det blir svårt för andra växter att tränga igenom massan av lupiner. De tar helt enkelt över och breder ut sig så att andra växter inte får en chans, säger hon.
Naturskyddsföreningens ordförande i Sundsvall-Ånge berättar om lupiner som sprider sig efter vägkanter och tränger undan växter som prästkrage och blåklocka.
– Men även rödlistade arter som skogsklocka, som trivs vid vägkanten men inte klarar konkurrensen mot lupiner.
Helt enkelt är det inte att bli av med lupinerna.
– Men om man plockar eller slår dem innan de sätter frö så sprider de sig i alla fall inte särskilt mycket. Slår man lupinerna två gånger per år så kommer de på sikt att bli mindre livskraftiga, säger Björn Abelsson.
Inrikes
2.7.2017
Lupiner är färgstarka hot mot ängsblommor
Med stora penseldrag målar lupiner vårt landskap lite mer blått, vitt och rosa. Vackert kan tyckas, men för ängsfloran är det ingen höjdare.