Norges utrikesminister Børge Brende varnar för risker med bogseringen och vill att de nordiska länderna skrider till gemensamma åtgärder. Det skriver Hufvudstadsbladet.

Utrikesminister Timo Soini (NA) blev uppmärksammad på norrmännens oro vid ett besök hos Brende förra månaden.

– Oberoende av om det gäller Nordstream eller någon annan motsvarande satsning som väcker känslor, så litar vi på våra myndigheter och rättsstaten. Men självfallet måste vi diskutera saken även på ett politiskt plan och vid behov reagera. Man måste fästa särskild uppmärksamhet vid säkerheten. I dag vet vi inte exakt vad som kommer att finnas ombord på pråmen, säger Soini till HBL.

Vind en risk

Det flytande kärnkraftverket ska bogseras från S:t Petersburg genom Finska viken, Östersjön, Kattegatt och vidare norrut längs med norska kusten till Pevek i nordöstra Ryssland.

En pråm är mer svårmanövrerad än ett lastfartyg och i Norge har man hänvisat till ryska uppgifter om att transporten kan bli riskfylld om vindstyrkan överstiger 15 meter i sekunden.

Eftersom kärnkraftverket testas före bogseringen kommer det av allt att döma att bära med sig använt kärnbränsle, vilket gör bogseringen mer riskfylld, skriver HBL.

"Har ännu inte sökt tillstånd"

Strålsäkerhetscentralens generaldirektör Petteri Tiippana säger till FNB att Rosenergoatom, som lägger sista handen vid det flytande kärnkraftverket, planerar att testköra det på varvet i S:t Petersburg men att det inte är säkert om planen genomförs.

– De ryska myndigheterna har ännu inte fått in någon ansökan om att få ta i bruk och starta kraftverket. Visst ger det ju en extra krydda om kraftverket testkörs mitt i storstaden. Då bör man nog ganska grundligt förbereda sig på eventuella störnings- och olyckssituationer, säger Tiippana till FNB.

Han gissar att det skulle vara lättare att testa kraftverket när det kommit till Murmansk, där Ryssland brukar ladda sina atomisbrytare.

S:t Petersburgs stad kan komma att ställa sig negativ till testanvändning, speciellt om testandet sammanfaller med fotbolls-VM nästa år, då en del matcher ska spelas i S:t Petersburg.

Det är också oklart hur omfattande testanvändning som planeras. Risken och bränslets aktivitet ökar enligt hur mycket effekten skruvas upp.

Relativt litet kraftverk

Tiippana påpekar att det handlar om ett rätt så litet kärnkraftverk med två reaktorer med en sammanlagd elektrisk effekt på 70 megawatt.

Kraftverket ska föras ända till Pevek i östra Sibirien, så sträckan från S:t Petersburg till Murmansk är bara den första etappen på en lång resa.

Om testandet inte sker i S:t Petersburg utan i Murmansk eller någon annanstans blir riskerna under bogseringen mindre.

I mitten av juli ska Tiippana besöka S:t Petersburg för att bekanta sig med projektet.