Efter att ungefär ett halvt år har gått sedan Donald Trumps presidentinstallation pågår protesterna mot honom fortfarande i USA. I helgen har flera protester kallats ihop där deltagarna kräver att presidenten ska avsättas.
Om tjänsteåtal verkligen skulle väckas och riksrätten konstaterar presidenten skyldig måste presidenten avgå. Processen är trots det väldigt lång och mycket osannolik i det gällande politiska läget. Det är kongressen som beslutar om väckande av tjänsteåtal och kongressen domineras starkt av republikanerna.
Professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi uppskattar fortfarande att rättsprocessen inleds förr eller senare.
– I början av året uppskattade jag att åtalen väcks mot Trump innan året är slut. Jag är ännu inte riktigt redo att ge upp det, jag skulle säga att innan året tar slut kommer en seriös tjänsteåtalsprocess inledas, säger Koskenniemi till FNB.
Vicepresidenten ännu sämre alternativ
Ett fåtal av demokraternas kongressledamöter har ens nämnt initiativet till åtal. Kaliforniska kongressledamoten Brad Sherman har vidtagit konkreta åtgärder och offentliggjorde sitt initiativ i juni.
Sherman anklagar Trump för brott i samband med den federala polisen FBI:s undersökningar i de misstänkta Rysslandskopplingarna under Trumps presidentkampanj. Den avskedade FBI-chefen James Comey har uppgett att presidenten uppmanat FBI att lägga ned undersökningarna kring Trumps före detta säkerhetsrådgivare Michael Flynn.
Sherman har själv medgett att han inte tror på att initiativet går igenom. Koskiniemi håller med.
– Det finns två politiska faktorer som talar emot det och den första är den republikanska fronten, eventuellt uteslutande (senator John) McCain. Också demokraterna är väldigt försiktiga gällande tjänsteåtalen eftersom Trump skulle ersättas av ytterhögerns (vice presidenten Mike) Pence.
Demokraterna tillbakadragna
Den andra faktorn hör ihop med Trumps businessimperium. Den amerikanska grundlagen förbjuder tjänsteinnehavare från att ta emot förmåner av representanter för främmande makter. Experter anser att Trump vid flera tillfällen dragit ekonomisk nytta av sitt presidentskap.
– Arrangemangen som familjen Trump gjort för att isolera pappa-Trump är väldigt svaga och har flera kryphål. Flera experter anser att klausulen bröts redan samma dag som Trump tillträdde uppdraget, säger Koskenniemi.
Trots detta anser Koskenniemi inte att bevisen räcker till för att dra Trump inför riksrätten.
– Eftersom Trump är så fullständigt oduglig för uppdraget tror jag att han ännu har en chans att göra något – eventuellt inom utrikespolitiken – som är så farligt och tvivelaktigt med tanke på grundlagen att republikanerna måste bli av med honom.
Tidigare har endast två presidenter ställts inför riksrätten, Andrew Johnson år 1868 och Bill Clinton år 1998. I båda fallen friades presidenterna av representanthuset.
Demokraternas ledare har därför uppmuntrat sina egna ledamöter att glömma bort drömmen om att avsätta Trump och i stället fokusera på att motarbeta hans politik. Demokraterna får sin nästa chans i november nästa år då kongressvalet äger rum.
Utrikes
2.7.2017
Professor tror fortfarande på riksrätt mot Trump
Demonstrationerna som kräver presidentens avsättning fortsätter i USA.