Den internationella politikens brännpunkt under den kommande veckan är Hamburg där G20-ländernas toppmöte inleds på fredag.

Uppmärksamheten riktas mot USA:s president Donald Trump som deltar på sitt första G20-möte. Trump möter också för första gången Rysslands president Vladimir Putin ansikte mot ansikte.

Ordförandestaten Tysklands förbundskansler Angela Merkel har meddelat att mötet fokuserar på frihandel och klimatavtalet i Paris. Trump meddelade i maj att USA lämnar avtalet.

Utrikespolitiska institutets programledare Juha Jokela säger att mötet förväntas blir svårt framför allt gällande klimatfrågorna.

– En annan väsentlig fråga är handelspolitiken. Det har visat sig att USA har en önskan om att flytta mot en mer skyddad handelspolitik och protektionism. Men trots det är man en aning osäker vad kommer till USA:s linje, säger Jokela till FNB.

Avsikten att övertyga USA

Hittills har EU och USA betraktats utforma den västerländska fronten i G20-gruppen. Efter Trumps diverse manövrar har situationen blivit betydigt mer komplicerad. Dessutom har brexit prövat enigheten inom EU.

– Det är intressant att se vilka politiska riktlinjer som eventuellt uppstår under mötet och väcker exempelvis Trumps klimatpolitiska linje några sympatier på annat håll. Det är dessutom intressant hur enigt EU-länderna uppträder, säger Jokela.

De ledande industriländernas G7-grupp höll ett toppmöte i maj där alla andra medlemsstater – Storbritannien, Italien, Japan, Kanada, Frankrike och Tyskland – ställde sig bakom Parisavtalet. Också Kina och Indien som hör till de största förorenarna har bundit sig till avtalets förpliktelser.

– Nu hoppas man att en bredare sammansättning lyckas på ett mer effektivt sätt övertyga USA om att internationellt samarbete är det rätta sättet att agera i frågor som berör gemensamma globala utmaningar.

"Välkommen till helvetet"

Det finns endast få uppgifter om mötet mellan Trump och Putin.

– Mötet är betydelsefullt eftersom det är den första av sitt slag. Vad det innebär eller vad det kunde leda till är svårt att förutse eftersom det finns många spänningar i förhållandet både Trump och Putin emellan samt mer omfattande mellan USA och Ryssland, säger Jokela.

Det spända förhållandet mellan Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ökar ytterligare på spänningarna under mötet. Erdogan blev ursinnig i våras efter att Tyskland förbjöd turkiska politiker att föra kampanjer bland den turkiska befolkningen i landet.

Erdogan ville hålla ett tal inför turkarna i Tyskland under G20-mötet men på torsdagen meddelade de tyska myndigheterna att de inte har tillräckligt med poliser för att trygga ett sådant publikt evenemang. De tyska myndigheterna befarar sammandrabbningar mellan nationalistiskt sinnade turkar och kurder som motsätter sig Erdogan. Båda grupperna har meddelat om demonstrationer.

Mer än 20 000 poliser har fått i uppdrag att övervaka säkerheten under mötet i Hamburg. Anti-autoritära vänstergrupperingar har utlyst en massiv demonstration på torsdag under namnet "Välkommen till helvetet".

– G20-politiken har skapat helvetiska förhållanden i flera länder och vi vill visa att även vi kan öka på pressen, sade en av protestens arrangörer Andreas Blechschmidt till nyhetsbyrån Reuters.