Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) skriver på Twitter att staden måste vidta åtgärder "då staten inte lyckas bestämma (om saken)".

Ansökningstiden går ut i slutet av juli. I november röstar EU-länderna om vart läkemedelsmyndigheten ska placeras. Konkurrensen väntas bli hård eftersom nästan alla EU-länder strävar efter att få myndigheten till sig.

För tillfället finns myndigheten i Storbritannien men på grund av landets utträde ur EU måste man hitta en ny plats för den.

EU-kommissionen har ett antal principer enligt vilka den bedömer ansökningarna. Ett av kriterierna är att myndighetens verksamhet kan börja samma dag som brexit träder i kraft. Förbindelserna till myndighetens lokaler måste vara bra och det måste finnas tillräckligt med inkvartering, skolor och arbetsmöjligheter för de anställdas familjer.

Kommissionen fattar ändå inte beslutet utan erbjuder information för att stöda det. Det allmänna rådet röstar om beslutet i november.

Statsminister Juha Sipilä (C) sade för en vecka sedan att han tror att Helsingfors kan klara sig bra i tävlingen.

– Det är inget lätt beslut när det finns så många kandidater, sade Sipilä.

Problemet för Finland är att regeringen inte har kunnat bestämma sig för i vilken stad verket ska placeras. Regeringen har väntat på social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattilas (NA) beslut i frågan.

Situationen blir inte lättare av att man inte heller har fattat något beslut om var det inhemska säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea ska ha sin huvudsakliga verksamhetsort.

Det naturliga alternativet vore att placera båda läkemedelsmyndigheterna i samma stad men tvisten huruvida Fimea delvis ska flytta från Helsingfors till Kuopio pågår fortfarande.