Härkis-sås till lunch. Råggröt och rågpaj med bär till mellanmål. Och mera grönsaker i stället för ost och pålägg.

Det är några av nyheterna när den vegetariska kosten utökas i Vasas skolor och daghem i höst.

Att man börjar servera mera vegetariskt är i linje med de nya matrekommendationerna från Statens näringsdelegations som trädde i kraft i början av året.

Vid Vasa matservice ser man fram emot att få introducera nya delikatesser åt skol- och dagisbarnen:

– Vid personalens provsmakning togs de nya mellanmålen ivrigt emot och vi tror att barnen håller med oss, säger servicechef Katja Imppola i ett pressmeddelande.


Från matservicens sida vill man också lyfta fram att inhemska råvaror utgör grunden för nästan all mat som tillreds. Till exempel mjölkprodukterna, köttet, spannmålet och bären kommer alltid från Finland.

- Även grönsakerna är nästan alltid inhemska och vi prioriterar de bästa produkterna enligt säsong. Brödet kommer alltid från närbageriet, säger matservicedirektör Kirsti Mylläri.

Det inhemska är extra mycket i fokus i höst då jubileumsåret Finland 100 uppmärksammas även i mattillredningen. Det blir olika temaluncher med till exempel renfrestelse i oktober, ugnslax i november och karelsk stek som självständighetsdagslunch i december. I samband med självständighetsdagen bjuds det också på äppelpaj med vaniljkräm till efterrätt och skålas i saft.

Matservicen deltar gärna i temadagar med Finland 100-jubileumsluncher och hjälper barnen och skol- och daghemspersonalen både att planera pedagogiskt och i fråga om matval. Det kan till exempel handla om att bekanta sig med ny mat.

- Fiskpinnar är en favorit för nästan alla barn, medan strömmingsbiffar är en ny bekantskap för många. Lärarna uppmuntrar med vår hjälp barnen att pröva på olika smaker. Här förenas mångsidig mat och ett pedagogiskt perspektiv på ett fint sätt, säger Mylläri.


Men alla nya smaker och rätter till ära, när läsåret startar den 14 augusti är det ändå med en gammal favorit på lunchtallriken:

- Vad kan vara ett trevligare sätt att inleda en ny termin med än med köttbullar, säger Mylläri.