Tidtabellen för vårdreformen ändras. Statsminister Juha Sipilä (C) skrev i dag på Twitter att de nödvändiga korrigeringarna kommer att göras och att reformen träder i kraft den 1 januari 2020. Tidigare har målet varit den 1 januari 2019.

Under en träff med journalister senare under eftermiddagen sade Sipilä att det blir lättare att gå vidare nu, när grundlagsutskottet har sagt vad som gäller, bland annat att en bolagisering enligt Sipilä "inte behövs". Utskottet sade att en bolagisering av den offentliga vården inte är grundlagsenlig.

Landskapsvalet ordnas nu i oktober 2018. Ursprungligen hade regeringen planerat att valet skulle ordnas i samband med den första omgången av presidentvalet i januari. I fortsättningen vore det naturligt att ordna landskapsvalen samtidigt som kommunalvalen, anser Sipilä.

Zoom

Det var ursprungligen meningen att landskapsvalet skulle hållas i januari, i samband med den första omgången av presidentvalet. Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa


Efter grundlagsutskottets utlåtande förra veckan kräver lagen om valfrihet i vården en kompletterande proposition och en ny remissrunda. Ett nytt förslag läggs fram i början av 2018, och det kommer enligt Sipilä att göras en ny lagberedning, man kompletterar inte den gamla.

Enligt statsrådets meddelande på sin webbplats kommer landskaps-, vårdreforms- och valfrihetslagarna att behandlas samtidigt, enligt grundlagsutskottets önskemål. Försök och pilotprojekt är fortfarande aktuella.

På frågan hur regeringen ska få igenom sitt lagpaket i riksdagen svarade Sipilä på presskonferensen att man gör det på samma sätt som alltid, genom omsorgsfull beredning.

Regeringen betvivlar inte att reformen genomförs under denna mandatperiod. Att datumet för när den träder i kraft skjuts fram med ett år har dock stor betydelse. Före 2020 är det riksdagsval 2019.

Enligt den nya tidtabellen tillträder de nya landskapens beredande organ i juni 2018. Tidigare var det datumet den 1 juli 2017, och i praktiken har till exempel det beredande organet i Österbotten redan tillsatts och börjat arbeta.