På onsdagen kom statsminister Juha Sipiläs (C) besked om att beredningen av lagen om valfrihet i vården börjar om från början. Dessutom ändras tidtabellen för vårdreformen. Tidigare har målet varit den 1 januari 2019, men nu är det ett år senare som gäller.

– Äntligen inser regeringen det som vi försökte säga redan tidigare. De var tvungna att springa med huvudet in i väggen för att inse att tidtabellen är för tajt, säger Henriksson.

Efter grundlagsutskottets utlåtande förra veckan kräver lagen om valfrihet i vården en kompletterande proposition och en ny remissrunda.

– Grundlagsutskottets uttalande blev sista spiken i kistan. Så här går det när man inte lyssnar på expertis, säger Henriksson.

Uttalandet innebar en rejäl bakläxa för regeringen. Bara för en vecka sedan höll de stenhårt fast vid att hålla landskapsvalet om ett halvår.

Sipilä uttalade sig också om att en parlamentarisk beredning i samarbete med oppositionen inte kommer på fråga, eftersom processen redan har blivit fördröjd. Ett svepskäl, enligt Henriksson.

– Det skulle ha varit klokt och elementärt att låta oppositionen delta, men statsministern tycks tro att han klarar av reformen på egen hand. Jag tycker att han gör en rejäl felbedömning.

Henriksson förstår inte hur statsministern resonerar, eftersom en beredning tillsammans med oppositionen skulle ge reformen en bättre garanti. Hon tycker ändå att det viktigaste är att slutresultatet blir vettigt, och att förberedelserna får ta den tid som behövs.

Ursprungligen hade regeringen planerat att landskapsvalet ordnas i samband med presidentvalet i januari, men det ser för tillfället ut att flyttas till oktober 2018.

– Först när valfriheten är klar kan man ta ställning till när det går att ordna landskapsval. Väljarna och politikerna måste ju få veta vad valfriheten går ut på och vad landskapen ska besluta om. Det finns kanske skäl att vänta till riksdagsvalet 2019.

Anna-Maja Henriksson avslutar på onsdag sin vistelse vid politikerveckan i Almedalen på Gotland.

– Det har varit riktigt givande i Almedalen. Jag har träffat många tidigare kollegor, och satt bredvid Annie Löövs pappa när hon höll sitt tal. Lööv är verkligen nummer ett inom den svenska politiken just nu.

Henriksson tycker att det är viktigt att Finland är aktivt och närvarande under Almedalsveckan, men såg inga representanter från de övriga finländska partierna.

– Finlandsarenan är viktig för oss på det nationell planet, men den är fortfarande betydligt mindre än den svenska motsvarigheten.

Henriksson ser stor potential i att nätverka med svenska politikerkollegor.