Enligt FNB:s uppgifter hade mannens jurist sökt om verkställighetsförbud för tillbakasändningen på måndagen, alltså samma dag som han sattes på flyget till Afghanistan. Dagen efter utfärdade Åbo förvaltningsdomstol verkställighetsförbudet.

– Det här är en väldigt ovanlig situation då vi ser på när ansökningen om verkställighetsförbud gjorts och om man kunde ha gjort det tidigare, säger Hanna Helinko, direktör för enheten för juridisk service och landinformation vid Migationsverket, till FNB.

Personen som skickats tillbaka är inte i fara i sitt hemland, enligt Migrationsverket, och han har inte sänts tillbaka i strid med det absoluta förbudet mot tillbakasändning.

Ansökan räcker inte

På Migrationsverket har man inte vetskap om faktorer som skulle motivera att mannen borde hämtas tillbaka till Finland.

Jorma Vuorio som är chef för Inrikesministeriets migrationsavdelning säger att en ansökan om verkställighetsförbud inte nödvändigtvis räcker till för att avbryta en återsändning.

– Om en person till exempel nekats asyl i flera rättsinstanser kan beslutet verkställas trots en ansökan, säger Vuorio till FNB.

I Finland ansvarar polisen för att verkställa tillbakasändningarna och för deras lagenlighet. Polisen twittrade efter fallet att de endast sänder tillbaka personer som fått ett verkställbart beslut. Om ett verkställighetsförbud träder i kraft efter att en person sänts tillbaka till ett land har myndigheterna ingen plikt att hämta tillbaka personen.

Varför så bråttom?

Helvi Klemetti, som inkvarterat den afghanska mannen, säger att polisen har gett felaktig information om händelseförloppet i slutet av förra veckan vad gäller samtal som ska föras med personer som ska avlägsnas från landet.

– Vi hade kommit överens med polisen att han ska ha samtalet på torsdag eller fredag denna vecka. Varför fick de plötsligt så bråttom att de måste plocka upp honom alldeles plötsligt i söndags? frågar Klemetti.

Kommissarie Marko Heikkilä vid polisen i Sydvästra Finland säger att polisen inte alltid är så öppen om sina planer till exempel på grund av flygtidtabeller eller taktiska skäl. Det sistnämnda betyder att polisen inte vill uppge sina exakta planer för att man befarar att personen som ska återsändas skulle hålla sig undan.

– Vi skulle gärna öppet komma överens om de här sakerna med dem det berör, men i praktiken fungerar det huvudsakligen inte så.