Lite senare får vi njuta av svampsäsongen – några enstaka kantareller tittar redan upp mellan löven.

För den som går och väntar på en god bär- och svamphöst, men är orolig över det kalla vädret, har specialforskarna Kauko Salo och Rainer Peltola vid Naturresursinstitutet Luke tröstande ord.

– Svampsäsongen kräver inte varmt väder, det är torkan som förstör. 15–20 grader är bra för svamparna, säger svampexperten Kauko Salo.

Bärexperten Rainer Peltola konstaterar att även bärskörden ser ut att bli av helt vanlig kaliber, men lite sen.

– På grund av det kalla vädret blommade lingonen och blåbären tre veckor senare än vanligt och skörden väntas bli ungefär lika försenad.

I södra Finland mognar bären någon vecka tidigare än i de nordligare delarna av landet.

I år senarelade det kalla vädret bärens blomning. Men om det kalla vädret hade inträffat mitt under blomningen hade en stor del av skörden förstörts.

– Temperaturen har en stor inverkan på hur pollinationen lyckas, säger Peltola.

Under längre värmeböljor riskerar humusskiktet att torka och då är svampskörden i fara. I år har skiktet hållits fuktigt och svampsäsongen väntas bli bra.

– Så länge fukten håller i sig hela juli så torde vi få rikligt med svampar, säger Salo.

Billig och hälsosam mat för alla

Finländarna utnyttjar inte skogens delikatesser till fullo. I dag är det bara några procent av de ätliga bären och svamparna som vi plockar.

Största delen av bärplockarna i Finland är privatpersoner, men en del av bären exporteras och säljs.

– Största delen av bären som plockas hamnar i våra egna frysar, säger Peltola.

Alla bär växer inte på åtkomliga ställen och tillräckligt tätt för att de ska gå att plocka: enligt Peltola kommer man åt ungefär 35 procent av bären. Men det är bra att vi människor inte skördar hela den mängden.

– Vi måste komma ihåg att även många skogsdjur äter av bären. Men vi kunde bra fördubbla vår konsumtion och ändå vara på en hållbar nivå.

Kauko Salo konstaterar att vi absolut borde äta ännu mer finländska skogsråvaror och bra kunde fördubbla även vår svampkonsumtion.

– Finländska svampar är nog bäst i världen, sådana där burksvampar är ju helt smaklösa.

Trots att vi inte plockar så mycket bär och svamp som vi kunde, är det ändå många finländare som drar till skogen på hösten. Över en tiondel av befolkningen plockar svamp och nästan 60 procent plockar bär, åtminstone en gång om året.

– När det gäller att utnyttja skogsbären är vi nog bland de bästa i Europa, om inte rentav bäst, konstaterar Rainer Peltola.

Fakta: Så här ser bäråret ut

  • De första ätbara bären och svamparna har redan mognat. Här är en lista över när de vanligaste bären mognar. Svamparna mognar i regel mot hösten. I år mognar bären lite sent, men allmänt taget ser bäråret ut så här:
  • Smultron: mognar först, redan i början av juli.
  • Jordgubbar: mognar ungefär samtidigt som smultronen.
  • Hjortron: går att plocka från mitten av juli till slutet av augusti.
  • Blåbär: går att plocka från mitten av juli till början av september.
  • Hallon: går att plocka från slutet av juli och hela augusti.
  • Lingon: går att plocka från början av september till mitten av oktober.
  • Tranbär: går att plocka från slutet av september ända tills snön kommer och till och med nästa vår då snön smultit.
  • Källa: Forststyrelsens webbtjänst utinaturen.fi