Några av de gripna utreds för "medlemskap i en väpnad terrororganisation".
– Vi vet inte särskilt mycket om vad man har anklagat de olika personerna för. Vi vet nästan ingenting alls om svensken och tysken, säger Andrea Bodekull på Amnesty Sverige till TT.
– Den uppgift som vi har fått hittills är att några av dem misstänks för medlemskap i en väpnad terrororganisation. Det är väldigt vagt.
Förutom Turkietchefen Idil Eser är sju andra människorättsförsvarare och två IT-konsulter misstänkta.
Utrikesdepartementet (UD) har varit i kontakt med den svenske mannen, som uppges "må väl".
Varför personerna har gripits är okänt.
– Det är väldigt svårt att veta. Men vi ser att man slår till mot människor som jobbar för mänskliga rättigheter. Vår ordförande i Turkiet greps ju i juni, säger Andrea Bodekull.
Idil greps mindre än en månad efter det att Amnesty International Turkiets ordförande hade frihetsberövats och åtalats.
– Det här är första gången i Amnesty Internationals historia som både en chef och en ordförande från samma land är frihetsberövade, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International Sverige, i ett pressmeddelande.
– Det understryker hur mänskliga rättigheter inskränks i Turkiet, inte minst rätten till yttrande-, mötes- och föreningsfrihet. De måste omedelbart och ovillkorligen släppas.
Utrikes
7.7.2017
Människorättsaktivister utreds för terrorism i Turkiet
Amnesty Internationals Turkietchef och nio andra personer, bland dem en svensk medborgare, har gripits av den turkiska polisen.