Efter deras samtal kom också beskedet om ett eldupphör i sydvästra Syrien som ska träda i kraft på söndag.

Ackompanjerade av smattrande kameror visade Donald Trump och Vladimir Putin upp sig i samband med deras första möte öga mot öga på G20-mötet i Hamburg på fredagen. Några korta fraser kostade de båda på sig.

– Vi ser framemot att många väldigt positiva saker ska hända Ryssland och USA, sade Trump och tillade att han är hedrad att få träffa Putin.

Den ryske presidenten svarade att han var "förtjust".

– Jag är glad över att träffa dig personligen, och jag hoppas att vårt möte ska ge resultat, sade Putin.

Sedan lämnade de rummet utan att svara på några frågor.

Mötet uppgavs först vara planerat att pågå i en dryg halvtimme.

Många stötestenar

Den första handskakningen skedde dock någon timme dessförinnan. En kort video släpptes av den tyska regeringen där Trump ses kliva fram och hälsa på en leende Putin, som står vid ett bord där flera världsledare samlats i samband med ankomsten till mötet.

I nästa sekvens står de leende bredvid varandra medan Trump ger Putin en klapp på ryggen.

"Jag ser fram emot alla möten i dag med världsledare, inklusive mitt möte med Vladimir Putin. Mycket att diskutera", skrev Trump på Twitter inför mötet.

Trumps första tid vid makten har överskuggats av relationen till Ryssland efter anklagelserna om eventuella ryska kopplingar hos personer i hans stab, och misstankarna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Under sin valkampanj sade Trump att han vill förbättra den ansträngda relationen med Ryssland. Men röststarka politiker på hemmaplan väntar sig att han visar upp en hård linje mot Putin.

Nordkorea och Ukraina

I ett tal i Polen under första stoppet på Europaresan kom Trump med kritik mot Ryssland, även om han inte nämnde Putin.

– Vi uppmanar enträget Ryssland att upphöra med sina aktiviteter i Ukraina och på andra ställen och sitt stöd till fientliga nationer – som Syrien och Iran, sade Trump i Warszawa.

Ryssland vill gärna se att USA lättar de sanktioner som infördes efter landets annektering av Krimhalvön 2014 . Men en sådan eftergift från Trump skulle vara kontroversiell i USA, där många i stället kräver en förlängning av sanktionerna.

Trumps hårda ord om Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram, där Ryssland och Kina manar till lugn, är ett annat laddat ämne. Därtill är läget spänt på grund av USA:s och Natos upprustning i Östeuropa och Rysslands allt mer aggressiva beteende kring Östersjön.

Bakgrund: Trump och Ryssland

  • Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.
  • I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s som olika underrättelsetjänsters regi.
  • Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesminister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde.
  • Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Nyligen framkom att även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, hade möten med Kisljak före maktskiftet i Washington DC.
  • De rysk-amerikanska relationerna var mycket kyliga under Trumps företrädare Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på den.