Traditionella medel, så som växelbruk och röjning, räcker bra som bekämpningsmedel mot växtsjukdomar och insekter.

Trädgårdsförbundets växtskyddsspecialist Hanna Skogster håller med Rantala och påminner om att en måttlig mängd insekter hör till en välbalanserad natur.

– Om man accepterar att det finns en del, så kommer de naturliga fienderna också i något skede. Det är ändå svårt att helt utrota insekterna med gift.

Giftigaste medlen endast för proffs

Av de 486 växtskyddsmedel som Tukes har sitt register är endast 57 avsedda för konsumentbruk.

Preparat som är avsedda för konsumenter är mindre giftiga och skadliga än de som är menade för professionellt bruk. De kräver inte heller att man använder andra skydd än handskar.

Konsumentpreparaten kan innehålla samma verksamma beståndsdelar som de professionella preparaten, men med svagare koncentration.

– Konsumentprodukterna är ofta mildare men om man formligen badar i dem så kan också de förorsaka irritation, känslighet eller annat, säger Satu Rantala.

Det viktigaste är att man följer säkerhetsanvisningarna.

– Förmodligen läser en del anvisningarna medan andra inte gör det. Det är delvis därför de giftigaste medlen bara får användas av dem som tagit examen i växtskydd och är medvetna om riskerna.

Ekotrend också i trädgårdar

Av de 57 preparaten avsedda för konsumentbruk är cirka 10 ekologiska. Ekologiska bekämpningsmedel innehåller exempelvis rybsolja, pyretrin och järnfosfat. Enligt Rantala har också hemgjorda blandningar, så som växtextrakt, varit en trend de senaste åren.

En av journalisterna vid Trädgårdsförbundets tidning, hortonom Annikki Oikkonen, säger att läsarna frågar om och intresserar sig för ekologiska knep.

– En naturenligare trädgårdsskötsel är på uppgång igen då folk ägnar mera uppmärksamhet åt klimat och ekologi. När de stora åldersklasserna blir äldre, vill de unga stadsodlarna återgå till de traditionella metoderna.