Tusentals människor har under helgen gett sig ut på gatorna i Hamburg för att demonstrera mot G20-ländernas politik, med bland annat budskap om kraftiga åtgärder mot klimathotet och lösningar på migrant- och flyktingkrisen.
Men det är något tusental av de kanske uppemot 100 000 demonstranterna som protesterat i staden, som lutmärkt sig och som legat bakom de våldsamma kravallerna i Tysklands näst största stad. Våldsverkarna kallas Svarta blocket, och de möter ingen sympati av andra demonstranter.
"Meningslös förstörelse"
– Vi har fått intryck av att något har fått eget liv, en sorts militantism har skapats på gatan och liksom berusat sig själv – det tycker vi är fel politiskt och till sitt innehåll, säger Andreas Blechschmidt från det vänsterautonoma kulturcentret "Rote Flora", enligt tidningen Hamburger Abendblatt.
Även aktivistorganisationen Attac tar avstånd från våldet och meddelar att man inget har att göra att göra "med den meningslösa förstörelsen i Hamburg".
De stora protesterna startade i torsdags, dagen innan toppmötet inleddes, och sedan dess har totalt 265 personer gripits eller på annat sätt omhändertagits av polis, skriver Hamburgpolisen på Twitter. Man uppger också att 213 poliser har skadats. Hur många demonstranter som eventuellt skadats under kravallerna är oklart.
Plundring och vandalisering
Under lördagen genomförde polisen räder i stadsdelen St Pauli. Där har det bland annat funnits tecken på att människor förberett molotovcocktailar, uppger stadens polischef Ralf Martin Meyer för tidningen Hamburger Abendblatt.
Meyer utesluter inte att våldsamheterna kan dra igång under lördagskvällen igen.
I fredags utspelade sig de allvarligaste kravallerna i området Schanzenviertel. Butiker plundrades och vandaliserades och på gatorna ligger fortfarande högar av bränt bråte. Området liknades vid ett slagfält.
Omkring 20 000 poliser har kallats in för att stärka säkerheten i staden, även personal från Österrike. (FNB–TT)
Utrikes
8.7.2017
Våldsamheter överskuggade fredliga protester
G20-mötet i Hamburg avslutades med ett kompromissdokument som världsledarna undertecknade. Men på Hamburgs gator rådde våld, kaos och förstörelse. Många av de tusentals som kommit för att hålla fredliga demonstrationer tog kraftigt avstånd från våldet.