– Almedalen behöver utvecklas mer i folkrörelsestuk, säger han till TT.
Årets upplaga av Almedalsveckan är över på söndag. Nya rekord har slagits med nästan 4 000 evenemang och drygt 7 000 deltagare. Statsministern var inte en av dem. Hans beslut att i stället ges sig ut på en Sverigeturné har väckt stor uppmärksamhet.
Löfven har hittills inte velat rikta kritik mot Almedalsveckan utan bara förklarat att han i år ville göra något annat. Men nu varnar han för att konsulter och "andra starka krafter" riskerar att ta över. Löfven har ännu inte bestämt sig för om han ska åka till Visby nästa år, valåret 2018.
– Vi får se. Vi ska göra det avgörandet nästa år. Men jag anser att Almedalen behöver utvecklas mer i folkrörelsestuk. Det har det varit förr, det är Almedalens tradition, säger han till TT.
"För mycket av konsulter"
Det var den tidigare socialdemokratiske statsminister Olof Palme som startade traditionen som utbildningsminister 1968 då han talade från ett lastbilsflak i Almedalsparken.
– Men det finns en risk att det har blivit för mycket av konsulter och andra starka krafter som tar över. Det måste vi se upp med. För ska det vara något ska det vara riktig folkrörelsestuk på det hela. Det är det jag tycker om, säger Löfven.
I år fick finansminister Magdalena Andersson ersätta Löfven och hålla talet i Almedalen på Socialdemokraternas dag. Hon lockade bara 1 600 personer jämfört med Löfvens publikrekord året innan på 6 100 personer. Löfven har dock fått mycket uppmärksamhet under sin Sverigeturné späckad med fototillfällen för media. Han har stått i fören på en kustbevakningsbåt utanför Tjörn, suttit i en helikopter i Kallinge, solat med en hemtjänstchef och spelat bingo med pensionärer i Arvidsjaur.
Ångrar inte sitt val
En del debattörer har kallat resan för populistisk. Men Löfven ångrar inte sitt val.
– Jag är mer än nöjd. Jag har fått ta del av människors både oro och önskningar och förhoppningar, säger han.
Årets Almedalsvecka har också drabbats av andra avhopp. Orsaken var att Region Gotland upplåtit en plats åt nazistiska Nordiska motståndsrörelsen nära Almedalsparken. Det har arrangörerna fått mycket kritik för, bland annat från en rad partiledare. Bland de som bojkottat Almedalsveckan finns bland annat Feministiskt initiativ.
– Det är klart att det inte blir något starkare demokratiskt forum om den här typen av krafter som är anti-demokratiska och inte står upp för människors lika värde, om de ska vara där på samma premisser som alla andra, säger Löfven.
Utrikes
8.7.2017
Löfven kritiserar Almedalsveckan
Sveriges statsminister Stefan Löfven är inte nöjd med hur Almedalsveckan i Visby förändras.