Även om kallt väder brukar betraktas som något negativt inom turismbranschen och jordbruket innebär kylan också en del goda sidor.

Kylan gynnar vissa aktörer i resebranschen, säger vd Timo Lappi på Turism- och restaurangförbundet. Som exempel nämner han badanläggningar, bowlinghallar och inomhusäventyrsparker.

Badanläggningens värme lockar till sig, säger direktören för affärsverksamheten på Holiday Club Resorts Marko Hiltunen. Han uppger att kedjans hotell har fått flera reservationer i år jämfört med fjolåret. Då väderprognosen lovar regn och kyla upplever kedjan en ökning i reservationer gjorda i sista stund.

Sommarens kyla har däremot inte orsakat någon rusning av besökare på inomhusaktivitetsparken Superpark, säger vd Juha Tanskanen.

– Vädret inverkar inte så mycket som man kanske föreställer sig, säger Tanskanen.

Han medger ändå att både kyla och alltför varmt väder har en positiv effekt på besökarantalet.

Som helhet lider resebranschen av kylan, säger Lappi. Vädret har inte jagat bort utländska turister eftersom de inte kommer till Finland på grund av värmen. Finländare däremot flyr utomlands.

– Den inhemska turisten är väldigt känslig för vädret, säger Lappi.

Skördesäsongen för jordgubbarna blir längre än vanligt tack vare det kalla vädret.

– Nu kan vi i lugn och ro njuta av jordgubbarna i den takt som de mognar, säger ledande experten Terhi Taulavuori på Lantbrukssällskapens förbund Pro agria.

Enligt Taulavuori håller skörden en hög kvalitet i år. Sammal gäller även grönsaker som växer i öppen mark. Salladen, blomkålen och sparrisen har vuxit långsamt men kvaliteten är bra.

– Mer problematisk är riktigt varma somrar. Då blir det mer jobb med bevattningen och det blir ofta också problem med kvaliteten.

Blåbärsskörden blir medelmåttig i södra Finland och en aning mindre än normalt i norr. För lingonen är situation den motsatta.

Blåbären har redan blommat i de södra och mellersta delarna av landet men lingonen blommar ännu. I det här skedet är bären inte längre så väderkänsliga. Om det var mycket varmt kunde det hända att blåbären skulle lida och till och med lossna från riset, säger specialforskaren Rainer Peltola på Naturresursinstitutet.

– Men det verkar ju inte bli sådan hetta.