Hela Rådhusparken fylldes av nyfikna som ville veta hur en blå framtid ser ut.
I korthet är Blå framtid EU-kritiskt, men vill ändå värna om Finlands internationella förbindelser och utrikespolitiska relationer. Utrikesminister Timo Soini säger att Finland måste upprätthålla sitt eget försvar, men samarbeta med andra för att få tillgång till bästa möjliga know-how.
– Vi ska föra finländarnas talan men inte dra oss ur utrikespolitiskt samarbete. Med brexit försvann en viktig samarbetspartner och ett likasinnat land som liksom vi kämpade mot att makten koncentreras till EU. Nu är utmaningen att se till att inte Norden i ännu högre grad blir en kassako, säger han.
– Det är viktigt att Finland tar egna initiativ i det utrikespolitiska samarbetet, om det så handlar om Arktis, mänskliga rättigheter eller handel, säger Soini.
Blå framtid utesluter inte heller Nato som ett alternativ för Finland
– Finland har varit Natos fredspartner i tjugo år och samarbetet har fördjupats under de senaste åren. Inte ska vi se Nato som Mårran, men vi måste respektera folkets vilja, som i dag är emot ett medlemskap. Hur som helst behövs en folkomröstning om vi ska överväga medlemskap, säger Simon Elo, ordförande för riksdagsgruppen.
Fosterländska, inte nationalistiska
Blå framtid vill kalla sig fosterländska, men inte nationalistiska. Man är positivt inställd till arbetsrelaterad invandring om det sker på områden med arbetskraftsbrist, och om det gynnar det finländska samhället och skattebetalarna.
I dag har Blå framtid lyckats samla in cirka 2000 så kallade anhängarkort av de 5000 som behövs för att grunda ett parti och de räknar med att ställa upp i riksdagsvalet 2019. Utmaningen för gruppen blir att övertyga väljarna om att Blå framtid är ett trovärdigt alternativ till de etablerade maktpartierna – den positionering som ledde Sannfinländarna till brakseger i riksdagsvalet 2011.
När Blå framtid tillfrågas om tilliten till USA som samarbetspartner med Donald Trump i ledningen svarar Soini positivt med att Trump är ”den nya tidens politiker”.
– Hela hans sätt att göra politik är annorlunda. Han för kampanj konstant och har en medveten politik med två mål: att driva USA:s talan och förmåner och att bli omvald i nästa val.
Han är ändå starkt kritisk till att Trump drog USA ur Parisavtalet.
– Om jag hade träffat Trump så hade jag försökt sälja in klimatavtalet åt honom genom att säga att det här är bra affärer och att USA kan skapa nya arbetstillfällen och vinst genom att satsa på nya uppfinningar inom miljöteknik.
Inrikes
10.7.2017
Blå framtid: Vi är fosterländska, men inte nationalistiska
När nybildade Blå framtid satte sig i heta stolen på Finlandsarenan i Björneborg gjorde de det inför en publik som var het på gröten.