Under de gångna två åren har ingendera parten uppnått något, men både soldater och civila har dött.
Ukrainas militär är nu mycket effektivare än då kriget bröt ut. Lusten att åka till fronten har ändå minskat, säger Oleksandr Valytjenko. Folk väntar på att komma åt att frita ockuperade områden.
– Ingen är intresserad att dra ut i ett ställningskrig där man bara riskerar att bli bombad.
Även implementeringen av Minskavtalet med vapenvila som mål står stilla. Avtalet innehåller flertydiga klausuler som parterna är oeniga om. Ukraina och Ryssland har bland annat inte lyckats komma överens om i vilken ordning villkoren i Minskavtalet ska uppfyllas, säger överstelöjtnant Juhani Pihlajamaa vid Institutionen för krigskonst vid Försvarshögskolan. Tilliten parterna emellan ligger på noll.
Gynnar Ryssland
Pihlajamaa bedömer att nuläget gynnar Ryssland eftersom det ökar på instabiliteten i Ukraina. Ukrainas president Petro Porosjenko å sin sida har inga alternativ utöver Minskavtalet, även om det är impopulärt i hans hemland.
Men Ukraina kan också ha fördelar av återvändsgränden.
– Landet kan få utländskt bistånd och kan vädja till det svåra läget då någon frågar varför reformerna inte framskrider.
Pihlajamaa ser ingen möjlig militär lösning på situationen.
– Ukrainas militär kommer aldrig att bli stark nog för att motparten inte med Rysslands hjälp skulle kunna slå den tillbaka.
Utrikes
11.7.2017
Ett ställningskrig har sina fördelar
Kriget i östra Ukraina har redan länge varit ett ställningskrig. Lugnare perioder bryts av intensivare strider.