Matti Vanhanen (C), Pekka Haavisto (Grön), Merja Kyllönen (VF) och Nils Torvalds (SFP) framträdde under Finlandsarenan i Björneborg på tisdagen. De var alla överens om att Niinistö gärna får delta i debatten innan kampanjen närmar sig sitt slut.

– Det går inte för sig att hans kampanjorganisation samlar in anhängarkort men han själv inte tänker delta i debatten förrän någon gång efter självständighetsdagen, det vill säga bara i några veckor, sade Vanhanen.

– När han nu ställt upp som kandidat hör det till demokratin att man diskuterar ordentligt.

Kyllönen varnade Niinistö för att en sen kampanjstart kan stå honom dyrt.

– Ibland kan det gå så att förbandet är bättre än själva huvudartisten, sade Kyllönen.

Haavisto påpekade att den sittande presidenten är en värdeledare och en förebild för hur man för en politisk debatt.

– Därför hoppas jag att president Niinistö ännu överväger noga och deltar tidigare än vad han nu planerar i de här samtalen, sade Haavisto.

– Han har inget att vara rädd för i den här debatten, sade Vanhanen.

Fler kvotflyktingar

Alla presidentkandidater som uppträdde på Finlandsarenan var ense om att Finland ska ta emot fler kvotflyktingar är de nuvarande 750 per år.

Haavisto gjorde bedömningen att Finland kan ta emot omkring 5 000 årligen.

Även Vanhanen var beredd att höja kvoten rejält. Han ansåg dock att gränsbevakningen i EU först måste sättas i skick och att antalet asylsökande i Finland måste minska.

– Om hela systemet stöps om har vi förutsättningar att utöka flyktingkvoten betydligt, sade han.

Solidaritet med Italien

Kandidaterna framhöll att EU-länderna måste ta ett större ansvar för flyktingkrisen i Italien.

– Vi kan inte vara säga till Italien att de får ta hand om det, sade Torvalds.

En nyckelfaktor till att lösa krisen är enligt kandidaterna att stabilisera situationen i Libyen, för landet som nu är i kaos tjänar som fäste för människosmugglare.

EU-parlamentarikern Kyllönen anser att EU borde sätta mera press på de östeuropeiska medlemsländerna som inte har gått med i ansvarsfördelningen.

– För att vi ska klara av den här situationen tillsammans betyder det att vi måste anta utmaningen tillsammans, sade Kyllönen.