Republikens president deltar inte i sommarens politiska höjdpunkt, alltså Finlandsarenan i Björneborg, vår pendang till Sveriges Almedalsvecka. Ändå är han tämligen närvarande där, åtminstone om man lyssnar på en skara som utmanar honom i nästa års presidentval.Centerns Matti Vanhanen, SFP:s Nils Torvalds, Vänsterförbundets Merja Kyllönen och De grönas Pekka Haavisto, som fick sin stund i rampljuset i Björneborg i tisdags, var eniga om en sak gällande det kommande valet:
Sauli Niinistös besked om att han inte kommer att delta i valdebatten förrän han själv och republiken firat självständigheten, det vill säga först efter 6 december, är inte acceptabelt. (VBL/ÖT 12.7.)
Antagligen är det en tight tidtabell som ligger bakom det här beslutet. En president har ju, för att uttrycka det smått vanvördigt, ett och annat att pyssla med.
Björneborg hör till de orter där Niinistös kampanjfolk samlar in anhängarkort den här veckan. Korten behövs, eftersom den sittande presidenten som känt inte kandiderar för sitt gamla parti Samlingspartiet utan för en valmansrörelse som måste kunna visa upp en viss mängd anhängare. Utöver att Niinistös fotfolk rör sig på olika sommarevenemang finns det också fasta insamlingsställen väldigt nära medborgarna. Österbottniska exempel på sådana ställen är Bocks Corner i Vasa och Hotel Polaris i Pedersöre.
Kampanjarbetet är alltså i full gång, men huvudpersonen har meddelat att han kliver ut på debattscenen först när bara några veckor av valkampanjen återstår. Presidentvalet arrangeras ju alldeles i början av nästa år.
Det kan uppfattas som nonchalant, som en antydan om att Sauli Niinistö inte anser sig behöver bedriva någon intensivare kampanj för att vinna valet.
Det är sannolikt precis så det är. Lovorden haglar över Niinistö. Konsekvent, mångsidig, omdömesgill, representativ. Till och med karismatisk – vilket är att ta till.
Att den sittanden presidenten inte skulle ta hem en andra period verkar osannolikt.
Men en presidentvalskampanj handlar inte enbart om att kora en vinnare. Vägen dit och debatten som förs medan ett land går den vägen är minst lika viktig.
Det är en del av demokratin att ställa upp på en ordentlig diskussion, säger Matti Vanhanen.
En sittande president är en värdeledare och därigenom en förebild för hur man ska föra en politisk debatt, säger Pekka Haavisto.
Och Merja Kyllönen varnar för att det ibland, överraskande, kan visa sig att förbandet spelar bättre än huvudartisten. Som får nöja sig med klart mindre applåder än han tänkt.
Utmanarkvartetten har rätt. President Niinistö borde sträva efter att justera sin tidtabell. Det skulle den politiska debatten i republiken ha fördel av.
Sannfinländarna, både den nya och den gamla varianten, var i rampljuset på Finlandsarenan i början av veckan och det framgick klart att tonen mellan de två blocken skärpts. Spännande fortsättning följer.Enligt HBL (11.7) har det i de gamla sannfinländarnas led muttrats att det var onödigt att döma Teuvo Hakkarainen för hets mot folkgrupp. Finlands rättssystem fungerar inte som det borde; Hakkarainen skrev i vredesmod och borde ha fått tillfälle att förklara vad han menat när han lugnat ner sig.
Det tänkesättet öppnar för en intressant revidering av våra rättsprinciper. Till den klassiska ursäkten i detta land, ”Jag var så full”, skulle vi alltså lägga ytterligare en: ”Jag var så arg”. Och därmed skulle det man gjort eller spytt ur sig vara utagerat och inga allvarligare påföljder vara att vänta.
Fortsättningsvis gäller för politiker – framför allt för de impulsivt lagd och mindre rutinerade - att tänka efter före. Man är inte tvungen att komma med offentliga inlägg i upprört känsloläge.
”Det borde finnas känslolås på sociala medier” lyder en rubrik från Björneborg (VBL/ÖT 11.7.) . I texten uttalar sig tre unga människor med många följare på nätet: Ronja Salmi, Alma Hätönen och Lucas (figurerar enbart med förnamn). De påpekar bland annat att det definitivt inte enbart är unga som spyr hat över andra på nätet. Äldre kan nog också.
Hakkarainen med flera kunde gärna fördjupa sig i de tio tips för hur man agerar på sociala medier trion levererar. Det allra första lyder: Tänk efter innan du öppnar munnen.
Ledare
13.7.2017
Onödigt sen start av favoriten
Men Sauli, nog hinner du väl delta i presidentvalsdebatten tidigare än i december?