Efter midsommarhelgen insjuknade cirka 80 personer i magsjuka. Provsvar bekräftar att epidemin orsakades av norovirus. Alla äldre klienter som blev sjuka hade ätit lunch från Hagalunds kök.

Utgående från ett frågeformulär misstänks frysta inhemska jordgubbar vara källan till smittan. Jordgubbarna serverades på midsommaraftonen.

Miljöhälsovården tog prover av både kökspersonalen och ytorna i köket, men i deras prov fanns inte norovirus. Sju olika livsmedelsprov undersöktes från köket, i dem fanns varken matförgiftningsbakterier eller norovirus.

Däremot är det svårt att analysera virus i livsmedel eftersom halten ofta är låg. Det krävs en väldigt liten mängd norovirus i maten för att en människa ska insjukna. För personer med nedsatt immunförsvar krävs ännu mindre.

Epidemin är nu över.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira rekommenderar att utländska frysta bär upphettas ordentligt. Däremot är alla oupphettade bär och grönsaker förknippade med någon typ av mikrobiologisk risk.