Det är alltid tåget som vinner i en plankorsning. Det påminner Trafikverket, Trafi, VR Group, Trafikskyddet och Polisen om i en ny kampanj.

Varje år sker det över 30 plankorsningsolyckor. En märkbar del av plankorsningsolyckorna sker på järnvägsavsnitt med mindre tågtrafik eller där tågen håller relativt låg hastighet.

Trafikverket förbättrar säkerheten genom att ta bort plankorsningar, men olyckorna kan ändå bäst förhindras genom att vara uppmärksam.

– Tråkigt nog beror plankorsningsolyckorna ofta på att föraren har gjort ett observationsfel, håller för hög hastighet före korsningen eller struntar i Stopp-märket, säger överinspektör Jarmo Koistinen vid Trafikverket.

Man ska aldrig lita på en bekant körrutt eller minnesbilder av tågets tidtabeller. På järnvägarna rör det sig dagligen också extra godståg, enskilda lok och olika banarbetsmaskiner.

– Tåget kan inte väja och det har en lång bromssträcka. Man ska alltid vara särskilt försiktig i plankorsningar, säger ledande sakkunnig Kirsi Pajunen vid Trafi.

Passera järnvägen på ett säkert sätt

  • Håll så låg hastighet att du hinner göra en riktig och tillräcklig observation av trafiken på järnvägen.
  • Stanna ditt fordon före järnvägen vid behov, och alltid om det finns ett STOP-märke i plankorsningen.
  • Försäkra dig om att det inte kommer något tåg. Titta och lyssna, öppna fönstret på glänt om det behövs. På flerspåriga järnvägar kan det komma tåg samtidigt från bägge riktningarna. Titta i båda riktningarna innan du korsar järnvägen.
  • Stanna om du ser ett annalkande tåg. Låt tåget passera. Stanna också om varningsanordningarna ger larm, om bommen är nere eller fälls.
  • Vänta på att bommarna höjs och ljusen växlar. Försäkra dig om att det inte kommer andra tåg från någotdera hållet.