Väyrynens anhängare börjar nu samla in de 20 000 namn som krävs för att ställa upp via en valmansförening.
Om Väyrynen lyckas samla tillräckligt många namn grundas valmansföreningen på självständighetsdagen.
Enligt vallagen krävs minst 20 000 namnunderskrifter av röstberättigade personer för att man ska få grunda en valmansförening.
Väyrynen sade under en presskonferens på lördagen att han har fem starka teman för sin kampanj. Han sade att han redan betonat dessa teman i tiotals år. Hans teman är att främja Finlands självständighet, militär alliansfrihet, kontrollerad invandringspolitik, regionalpolitik som gynnar landet som helhet och att lösa globala problem.
Väyrynen är bland annat känd som euromotståndare. I fjol samlade hans medborgarinitiativ om ett utträde ur eurozonen 53 000 underskrifter. Medborgarinitiativet föll i grundlagsutskottet i november, eftersom utskottet ansåg att initiativet inte tar i beaktande Finlands internationella förbindelser. Väyrynen vill ändå tala om euron. Enligt honom kan också presidenten ingripa i Finlands öde när det gäller eurofrågan.
– Att Finland är med i eurozonen är ett allvarligt problem för oss. Oftast hör EU-politiken till statsrådet, men om det är en fråga om Finlands mest centrala intressen är det också en fråga för presidenten.
Väyrynen var under presskonferensen tydlig med att han anser att Finlands invandringspolitik borde stramas åt. Enligt honom tar Finland exempelvis emot för många flyktingar.
I dag avstod Väyrynen från Medborgarpartiets ordförandeskap, men han vädjade ändå till partiets invandringsprogram. I programmet uppges ändå inte hur många invandrare Finland borde ta emot, utan det står bara att "Finlands flyktingkvot ska vara på en nivå som motsvarar EU-ländernas relativa medelnivå".
Väyrynen ville inte specificera sina tankar om flyktingkvoten i FNB:s intervju.
– Vi anser att den nuvarande kvoten är för stor. Jag vill inte säga någon exakt siffra, men nuvarande är 750 och jag tycker att den siffran är stor.
Sittande presidenten Sauli Niinistö, Centerns riksdagsledamot Matti Vanhanen, SFP:s europarlamentariker Nils Torvalds, De grönas riksdagsledamot Pekka Haavisto och Vänsterförbundets europarlamentariker Merja Kyllönen vill alla bli Finlands nästa president.
Niinistö är med i presidentkampen via en valmansförening. SDP väljer sin presidentkandidat i augusti. Riksdagsledamöterna Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero tävlar om att bli partiets presidentkandidat.
Väyrynen sade att det inte fanns någon som han kunde rösta på bland kandidaterna. Han har tidigare uppgett att han stöder Niinistö, men tog tillbaka det senare.
– Jag vill inte evaluera kandidaterna. Tiden för det är inne då kampanjarbetet börjar, sade Väyrynen.
Under presskonferensen frågades Väyrynen om han tror att han blir Finlands nästa president.
– Det är fullt möjligt. Jag tänker inte förutspå någonting i det här skedet. Allt är möjligt, sade han.
Medborgarpartiet uppger i ett pressmeddelande att Väyrynen vill bli Finlands nästa statsminister om han inte blir vald som president.
Inrikes
15.7.2017
Väyrynen med i presidentkampen - via valmansförening
Paavo Väyrynen ställer upp i presidentvalet via en valmansförening.