En anledning kan vara att pressa USA:s nye president till en hårdare linje mot Qatar och dess allierade, säger en expert.

Det är amerikanska Washington Post som rapporterar att högt uppsatta personer i den emiratiska regeringen ska ha diskuterat planer på att hacka den statliga qatariska nyhetsbyrån, dagen innan den påstådda attacken ägde rum.

Tidningen hänvisar till amerikanska underrättelsekällor, som tillägger att det är oklart om landet själv utförde hackerattacken eller beställde den av någon annan.

Den emiratiske utrikesministern Anwar Gargash tillbakavisar uppgifterna, som han hävdar är falska. Samtidigt reagerar Qatar med ilska på nyheten.

Bröt förbindelserna

Det var i slutet av maj som uttalanden som tillskrevs den qatariske emiren Tamim bin Hamad Al-Thani dök upp på Qatars statliga nyhetsbyrås hemsida. Han påstods bland annat ha sagt att relationen till USA var spänd och att det är dumt att "hysa fientlighet gentemot Iran".

Kort därefter gick Qatar ut med att nyheten var falsk och varnade för att nyhetsbyrån hackats.

Men då var det redan försent – incidenten hade väckt liv i den fientlighet som länge legat under ytan. I början av juni bröt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten de diplomatiska förbindelserna med Qatar och stängde sina gränser mot landet.

Nu var det inte längre de påstådda uttalandena som stod i centrum. I stället anklagades Qatar för att finansiera terrorism, stödja det panarabiska Muslimska brödraskapet och erbjuda en fristad åt radikala politiska dissidenter från grannländerna.

"Vill bestämma"

Men länderna har även andra intressen bakom isoleringen av Qatar, säger Abdulhadi Khalaf, Mellanösternkännare och sociolog vid Lunds universitet.

– Saudiarabien vill vara den hegemoniska staten i regionen som bestämmer över de andra, och gillar inte att Qatar avvikit från dess linje genom sitt ekonomiska samarbete med Saudiarabiens rival Iran.

Samtidigt är den qatariska tv-kanalen al-Jazira, som inte sällan intervjuar dissidenter från andra arabländer, en nagel i ögat på monarkierna. Ett av 13 krav på Qatar från den Saudiledda alliansen är att mediebolaget stängs ner.

Men inget av dessa trätoämnen är nya – så varför briserade den diplomatiska krisen nu?

– Donald Trump, svarar Abdulhadi Khalaf.

– Hans strategi gentemot Persiska viken är fortfarande väldigt oklar. Gulfländerna är inte säkra på att Trump kommer att vara så hård mot Iran som han har lovat. Så det här kan ses som ett sätt från Saudiarabien att hjälpa Trump formulera en för dem fördelaktig politik.

Bakgrund: Kontroversiell artikel

  • Den 5 juni bröt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten de diplomatiska förbindelserna med Qatar. Flygtrafik till och från Qatar ställdes in och Saudiarabien stängde gränsen mot landet.
  • Qatar, världens per capita rikaste land, har sagt att emiratet är väl rustat att stå emot blockaden.
  • Såväl USA som Turkiet har militärbaser i Qatar.
  • Den 23 maj publicerade Qatars statliga nyhetsbyrå en artikel som innehöll kontroversiella uttalanden från landets ledare, emiren Tamim bin Hamad al-Thani.
  • Emiren citerades med att relationen med den amerikanska regeringen var "spänd" och att han trodde att president Donald Trumps tid vid makten skulle bli kort, och att det inte var klokt att "hysa fientlighet gentemot Iran", medan relationen med Israel beskrevs som god.
  • Nyheten spreds snabbt och skapade uppståndelse i regionen.
  • Dagen därpå gick landets regerings kommunikationsavdelning ut och förnekade uppgifterna, och sade att nyhetsbyråns sajt hackats och att uppgifterna planterats. Landets utrikesminister sade via Twitter att det rörde sig om en komplott för att misskreditera landet.
  • Relationerna mellan Qatar och en del grannländer har varit spänd i flera år, bland annat för att Qatar stött islamistiska grupper som Muslimska brödraskapet.