Dags för andra akten av Brexitdramat. Förhandlingsomgång två inleddes i går, måndag.
Britternas chefsförhandlare heter David Davis. EU:s förhandlare nummer ett är fransmannen Michel Barnier.
Båda herrarna tillhör det konservativa lägret och båda var vid mitten av 1990-talet Europaministrar i respektive hemland. De var också då oense om hur unionen borde utvecklas och nu är de banerförare för den process som ska reducera antalet EU-länder från 28 till 27.
Att förhandlingarna är komplicerade behöver inte påpekas. Det är avtal och överenskommelser av både politisk och ekonomisk art, ingångna under en period på 43 år, som ska upphävas eller omformas.
Ser man på saken från gräsrotsnivå framstår en ”människonära” fråga som en av de väsentligaste. Nämligen: Vad händer med EU-medborgarna – de finländska och alla andra – i Storbritannien? De är cirka tre miljoner och båda parterna vid förhandlingsbordet säger sig känna varmt för dem.
Omkring 588 000 av dessa tre miljoner är minderåriga, barn till EU-medborgare bosatt i Storbritannien. Knappa hälften av dem är födda i Storbritannien.
Hittills är det främst premiärminister May som varit i skottlinjen, anklagad för förslag som skulle försvaga och komplicera situationen för ”the foreigners”. Det finns sedan 26 juni ett femtonsidigt dokument, signerat Downing street 10, inrikesministeriet med flera, som klargör den brittiska ståndpunkten.
Kärnan i det är:
1. De som har så kallad settled status, fastslagen status, kommer inte att beröras av brexit. De ska kunna fortsätta att arbeta och studera som förr.
2. Tidpunkten för när en EU-medborgare fortsättningsvis kan komma på samma villkor som nu är tillsvidare oklar, men kommer att infalla senast den 29 mars 2019.
3. Familjemedlemmar till de brittiska EU-medborgarna kommer att kunna ansöka om settled status.
4. Den som bott i Storbritannien under en sammanhängande period av fem år kan också göra det.
5. EU-medborgare som bott i Storbritannien mindre än fem år när den ovannämnda deadlinen nås kommer inte heller de att kastas ut.
6. De som anländer efter deadlinen kan söka om tillfälligt uppehållstillstånd – men de ska inte hysa förhoppningar om att beviljas mer än så.
Den konservativa brittiska regeringen försöker av allt att döma ljuta olja på vågorna i det här avseendet. De finns ju en uppsjö av brittiska solpensionärer, exempelvis i Spanien, och en mängd yrkesarbetande britter spridda över EU, vilkas öden kan påverkas av hur Storbritannien behandlar EU-medborgarna.
Oppositionen i Labour har för sin del hävdat att en Labourledd regering minsann skulle garantera EU-medborgarna rätt att stanna i landet från och med dag ett av regeringsperioden.
Förra veckan riktades uppmärksamheten speciellt mot EU-medborgarnas barn, i och med ett utspel från den brittiska barnkommissionären Anne Longfield. England har haft en barnkommissionär sedan 2004 och på senare år har denna persons befogenheter utökats.
Longfield anklagar EU – inte May – för att försätta EU-medborgarnas oskyldiga barn i limbo. Detta eftersom EU knutit EU-medborgarnas rättigheter till en annan tvistfråga; frågan om Europadomstolen ska ha inflytande över dem eller inte. Den frågan förväntas inte få någon lösning förrän mot slutet av förhandlingarna.
Två år av osäkerhet är en lång tid för minderåriga, understryker Anne Longfield.
I vissa lägen kan det gå så att barn har rätt att stanna, medan föräldrar kanske inte får det. EU-medborgarebarn födda före år 2000 är automatiskt brittiska medborgare. Barn födda efter 2000 är medborgare bara om deras föräldrar har permanent uppehållstillstånd.
Det hela är en djungel där enskilda lätt råkar illa ut. Det är nästan så att man får lust att tro på förre Labourledaren och premiärministern Tony Blair som i en intervju härom dagen (The Independent 14.7) hävdar att brexit ännu kan stoppas om EU:s tjänstemän är ”beredda att möta oss på halva vägen”.
Ledare
18.7.2017
En djungel för ”the foreigner”
Vem är det som är elak mot barn? Är det premiärminister Theresa May eller ”Bryssel”?