Man kan till exempel inspektera elledningar, vindkraftverk, tak och broar med hjälp av drönare. De är också nyttiga för forskare som vill undersöka förändringar i djurbestånd.
Dessutom kan drönare användas för varutransporter.
– Det logiska bruket är så länge ovanligt. För ett par år sedan experimenterade Posten med att skicka ett paket till Sveaborg med hjälp av en drönare, och nu planeras fler liknande test, säger Kivinen.
Kartografer undersöker terrängen med drönare, och de används också inom räddnings- och övervakningsbranschen.
– Om drönaren är tillräckligt stor kan den bära en värmekamera som kan hitta försvunna personer.
Kivinen säger att myndigheterna är ivriga på att utveckla nya sätt att utnyttja drönare.
Striktare regler att vänta
Antalet drönare har ökat både i proffs- och amatörbruk. De professionella aktörerna ska anmäla sig hos Trafi, och i juni fanns det 1 935 registrerade drönaranvändare. Eftersom amatörer inte behöver göra någon anmälan är det omöjligt att bedöma antalet drönare i Finland, men Kivinen bedömer att de sannolikt räknas i tiotusental.
Den finska lagstiftningen kring drönare är liberal eftersom man vill sporra aktörer att hitta på nya brukssätt. Lagarna kommer ändå att bli striktare i och med ett EU-direktiv som sannolikt träder i kraft i år. Direktivet gäller drönarverksamheten i hela EU både bland proffs och bland amatörer.
– Det kommer att införas fler krav, registreringar och tillstånd. Direktivet har en övergångsperiod på 1–3 år, säger Kivinen.
Inrikes
18.7.2017
Drönare allt vanligare i finska skyarna
I Finland har antalet drönare ökat i snabb takt och de används inom många branscher, säger specialsakkunnig Jorma Kivinen på Trafi.