Ett delmål är att 90 procent av alla hiv-smittade ska få förebyggande behandling år 2020. Men det krävs stora insatser för att komma dit, skriver flera forskare och experter på hiv i tidskriften JAIDS, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Hiv kan sedan 1990-talet behandlas med bromsmediciner, men barn är ofta svåra att nå med behandling, och läkemedlen är sällan anpassade för dem.
– Vi är långt ifrån att nå målet som är över 90 procent behandlade, helst uppemot 100 procent, och det är inte bra att det ser så dåligt ut för barnen, som är en av de absolut känsligaste grupperna, säger hiv-läkaren Per Björkman, professor vid Lunds Universitet och expert på hiv, till Ekot.
Hiv leder, om den inte behandlas med läkemedel, till sjukdomen aids som leder till döden. FN satsar på att få ut behandling till så många som möjligt för att stoppa spridningen av sjukdomen, som har dödat omkring fem miljoner barn.
Runt hälften av alla hivsmittade har i dag tillgång till bromsmediciner, men det är oklart om sjukdomen kan utrotas till år 2030, säger Per Björkman.
– Jag tror att vi kan komma mycket långt på vägen mot det målet, om vi inte slår oss till ro med de framsteg vi uppnått hittills, utan fortsätter att intensifiera kampen mot hiv.
Utrikes
19.7.2017
Fler barn behöver hiv-behandling
Ökade insatser behövs för att det ska gå att nå FN:s mål om att stoppa hiv-epidemin helt och hållet till år 2030. Framför allt behöver fler hiv-smittade barn få behandling, enligt flera experter.