A-klinikstiftelsen, som grundades 1955 för att bland annat förebygga missbruk, ger via sin specialtjänst Dopinglinkki gratis information (även på svenska) om dopning och dess risker. Tjänsten har i dagsläget 15 gånger så många besökare som 2010 och kommer upp i 15 000 besökare per månad.

– Det här kan kopplas till att det talas mer om motionärers dopningsbruk än tidigare. Men det är svårt att säga om det beror på att dopning blivit vanligare, säger projektkoordinator Jukka Koskelo på A-klinikstiftelsen.

Via Dopinglinkki går det att kontakta medicinsk expertis anonymt. Även anhöriga till den motionär som tagit dopningspreparat kan utnyttja tjänsten.

– Mest frågor kommer det om biverkningar, speciellt för anabola steroider och testosteron. En annan vanlig fråga är vilken attityd som är bäst då en närstående använder dopning, säger Koskelo.

Dopinglinkki innehåller massvis med information. En omskakande uppgift är att uppemot 90 procent av alla preparat som säljs på nätet kan vara förfalskningar med tveksam effekt.

Dopningspaket med ett antal olika preparat som ska användas samtidigt är en trend i näthandeln för tillfället.

– I paketet som beställs för något fastslaget syfte kan det till exempel ingå sex olika ämnen, så att användaren inte behöver köpa dem separat, säger Koskelo.

– Men vad dessa preparat egentligen innehåller är ett stort frågetecken. Fina namn, ampuller och förpackningar betyder inte att innehållet är det som står på etiketten, säger han.

Även om tillverkaren strävat efter att skapa det som står på etiketten kan orenheter i processen eller smutsiga nålar leda till allvarliga problem. Koskelo har i en vetenskaplig tidskrift läst om hur dåliga preparat lett till kallbrand.

– Hormonet hade pumpats in i sätesmuskeln och området måste opereras på grund av den kallbrand som följde, säger Koskelo.

Dopade motionärer är ett ämne som undersökts ganska lite i Finland, så det är svårt att få fram pålitliga siffror. Den genomsnittliga brukaren är ändå en ung, utbildad man. Bland alla finländska män i åldern 25–34 år har 2,1 procent använt dopningsklassade preparat.

I Sverige ligger motsvarande andel kring fyra procent och anses vara på uppgång.

Allmän utseendefixering och siffrorna från Sverige tyder på motionärsdopning kan vara på uppgång i Finland. För tillfället anses ungefär 10 000 motionärer använda dopningsklassade preparat, men siffrorna är inte speciellt pålitliga eftersom det forskats så lite i ärendet.

– Det är en uppskattning. I många sammanhang har det sagts att antalet är betydligt högre, men det är svårt att säga, säger Koskelo.

Många som svarat på enkäter uppger att de dopar sig på grund av utseendemässiga förväntningar och önskan om att snabbt nå resultat. Det vanligaste jämförelseobjektet finns bland dem som liknar en själv.

– Kvinnor bantar och vill ha fastare muskler på grund av andra kvinnor och männen skaffar sig större muskler på grund av andra män, säger Taina Kinnunen som forskat mycket kring kroppsbyggarkulturen.

Den dopade motionären

  • Man, omkring 26 år, går på gym.
  • Jobbar heltid, har yrkesutbildning och tjänar mer än 2?000 euro i månaden.
  • Bor i en stad.
  • Lever i allmänhet i parförhållande.
  • Motionerar mycket och sover i allmänhet tillräckligt.
  • Inga andra större laster än hälsovådligt bruk av droger och mediciner.
  • 1Källa: A-klinikstiftelsens sajt dopinglinkki.fi